Foto: Holger.Ellgaard

Terrordömda som släpps ut ska kontrolleras ännu bättre

Vart tar de infångade och dömda terroristerna vägen när de sonat sina tidsbestämda brott eller börjar närma sig detta? De återgår till samhället och för närvarande står ca 1 500 terrordömda i begrepp att släppas ut runt om i Europa. Bland dessa finns de fyra som avtjänar straff i Sverige för terrorförberedelser mot tidningen Jyllands-Posten för några år sedan, vilka förväntas friges villkorligt inom kort.

Det sker dock inte riktigt hur som helst utan frivården tar vid med stöd och kontroll. En verksamhet som från årsskiftet dessutom får bedriva underrättelseverksamhet för bättre insikt, kunskaper och agerande. Något som välkomnas och får stor tilltro: ”Jag tror att vi redan nu kan säga att det både kommer bli färre incidenter och färre återfall i brott”, sa ställföreträdande säkerhetschefen i Kriminalvården, Niklas Bellström, i en intervju med SVT igår.
Samtidigt verkar Säkerhetspolisen på sin kant och håller koll på vad de bedömer vara riskpersoner. Det gäller såklart inte minst kända, grova brottslingar som lämnar fängelserna.

Utsläppta alltså. Helt korrekt enligt lag och rätt men hos en och annan hederlig medborgare väcks nog ändå funderingar kring ifall det är riktigt ändå. Förtroendekapitalet är tunt.
Förändrar fängelsetiden våldsbejakande extremister så pass att de åter kan ta plats i samhället och bli kanske just din nya granne, medpendlare i lokaltrafiken el dyl? Låt oss hoppas att den förbättrade kontrollen och skyddsnätet fungerar som det är tänkt, i Sverige och i resten av Europa, för snart får 1 500 terrordömda chansen att återinträda.

Kriminalvården – Frivård

Säkerhetspolisen – Kontraterrorism

Läs även Semper Miles: Brittiska UD höjer hotnivån för terrorattacker i Sverige och Nya helikoptrar höjer polisens förmåga mot terror och brottslighet samt Nu kommer mer viktig antiterrorutbildning för svenska polisen och Nationella insatsstyrkan söker personal för särskilda uppdrag

(Bilden: Ett av betonglejonen på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Holger.Ellgaard, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

– Some 1.500 convicted terrorists to be released from prison around Europe, to be reinstated in the community. Swedish probation authorities gear up

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]