Foto: Frankie Fouganthin

Nationella insatsstyrkan söker personal för särskilda uppdrag

Igår öppnade man för ansökan till polisutbildningen (öppen 14-31 maj). Det känner de flesta till genom information och annonsering i flera kanaler och normalt är det tusentals som lockas. Parallellt pågår en annan viktig rekrytering som inte tar samma uppmärksamhet. Poliserna som inte syns så ofta men som är en enorm tillgång med avvikande utrustning och vapen samt speciella tillvägagångssätt.

Det är Nationella insatsstyrkan som söker personal för särskilda uppdrag, i hela landet och internationellt. Kraven är naturligt höga med en tuff rekryteringsprocess men fler kan söka och komma i fråga än vad många tror.

En bakgrund inom polisen med godkänd grundutbildning och aspiranttjänstgöring är såklart kvalificerande men det är även följande tre: Militär grundutbildning inklusive minst fyra års tjänstgöring, Kustbevakningens grundutbildning inklusive minst fyra års tjänstgöring eller Tullverkets grundutbildning inklusive minst fyra års tjänstgöring inom den brottsbekämpande verksamheten.

Sveriges yttersta polisiära resurs, NI, är extremt kompetent och vältränad. Det är de som kliver in och tar hand om händelser som är så allvarliga, ovanliga eller riskabla att de inte går att hantera inom ramen för den vanliga polisverksamheten. Man samarbetar med Säpo, förstärker polisens ordinarie resurser och har aktiv samverkan med sina utländska motsvarigheter.

Den som känner att det här kan vara något att ge en ärlig chans har fram till och med den 18 maj på sig med ansökan. Utbildningen börjar februari/mars 2019 och föregås av flera tester från augusti fram till sluttestet (på 10 dygn) i december.

UPPDATERAT 2018-05-22: Ansökningsperioden kommer att pågå ända fram t o m söndag 27 maj


Film: Efterlyst Special om den Nationella Insatsstyrkan (8:48 min)

Nationella insatsstyrkan söker insatspoliser, med info, krav, länkar till mer, ansökan o dyl

Polisutbildningen

Läs även Semper Miles: Kungen hos Nationella insatsstyrkan och Ja till lagändring som kan ge utländsk polis befogenheter i Sverige samt I skuggorna för nationen med Särskilda operationsgruppen

(Bilden: Personal ur Nationella insatsstyrkan vid terrorattentatet i Stockholm, april 2017. Foto: Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]