Foto: Matthew Hurst

Brittiska UD höjer hotnivån för terrorattacker i Sverige

Man ska hålla koll när man tänker bege sig ut i vida världen och läsa på om resmålet. En medvetenhet som kan göra stor skillnad under resans gång och när man är på plats – och såklart i valet av resmål. Något som vi lyft fram och uppmanat till vid ett par tillfällen (länk nedan).

Varje nation analyserar och presenterar eventuella betänkligheter eller till och med avrådan. Det finns en hel del platser och länder som det av olika anledningar höjs ett varnande finger för. Nu visar det sig att Brittiska utrikesdepartementet, i rådgivningen för resor utomlands, har höjt hotnivån för besök i Sverige.

Bedömningsgraden just nu är att det är mycket sannolikt att terrorister kan försöka utföra attacker i Sverige (”Terrorists are very likely to try to carry out attacks in Sweden”). Brittiska resenärer uppmanas att vara på sin vakt. Med ”mycket sannolikt” anses vi ha en större hotbild än våra skandinaviska grannar, där Danmark och Norge benämns med den något lägre graden ”sannolikt” och Finland med det betydligt lägre ”kan inte uteslutas”.

I och med det här befinner vi oss nu, enligt britterna, på samma risknivå som t ex Israel, Turkiet, Mali, Egypten, Israel, Afghanistan, Ryssland och USA. Graderingen känns väl i ärlighetens namn lite trubbig och som den kanske skulle behöva nyanseras ytterligare men faktum kvarstår.

Svenska Säkerhetspolisen (Säpo) säger till Expressen att man känner till höjningen men inte vill kommentera vad andra länder gör för bedömningar. Den svenska bedömningen av terrorhotnivån ligger på en trea (”Förhöjt hot”) i den femgradiga skalan. Där har vi legat sedan 2010 med tillfällig uppgång till nivå 4, för både polisen och Försvarsmakten, 2015.

GOV.UK – Foreign travel advice – Sweden

Regeringskansliet – UD:s reseinformation

Sveriges ambassader – Terrorism och turism

Säkerhetspolisen – Kontraterrorism

Läs även Semper Miles: Slarva inte med säkerhetskollen inför utlandsresan och Medvetenhet och skydd mot risker vid arbete i konfliktområden samt Tio länder i flera antiterrorinsatser på Östersjön och Nu får vi förlängd och utökad inre gränskontroll

(Bilden med ombordstigande resenärer är från ett annat, tidigare tillfälle. Foto: Matthew Hurst, CC BY-SA 2.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

– Terrorists are very likely to try to carry out attacks in Sweden, warns British Governement Foreign travel advice who raised their level of caution

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]