Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten

En dryg veckas strid i bebyggelse i Sverige för finska jägarförband

Den fiktiva staden på Markstridsskolans utbildningscenter i Kvarn är populär. Många har varit där. Närmast övar finska Gardesjägarregementet åter på den speciella anläggningen för strid i bebyggelse. Det har man gjort varje år sedan 2016.

Vi har en mindre stad uppbyggd för ändamålet, något som Finland saknar, och det blir självklart en ypperlig tillgång i försvarssamarbetet länderna emellan.

I övningen Kvarn 19 deltar ungefär 200 soldater för att under perioden 12-20 oktober ”utveckla beredskapen och prestationsförmågan hos Gardesjägarregementets beredskapsenhet och stadsjägarna i fråga om krävande stridsuppgifter i bebyggt område”.

Gardesjägarregementet består av två bataljoner, Gardesbataljonen och Nylands Jägarbataljon, med jägar- och militärpoliskompanier som är specialiserade på strid i bebyggelse och försvaret av Helsingfors.


Film: Ny anläggning för strid i bebyggelse (1:51 min)

Kaartin Jääkärirykmentin – Gardesjägarregementet

Välkommen till Spång – igen och igen

Markstridsskolan

Läs även Semper Miles: Strid i bebyggelse omfattar även strid UNDER bebyggelse och En hel veckas Huvudkrigsövning med niotusen koncentrerade i Helsingforsregionen samt Ny finsk hoppande försvarsladdning slår hårt över 100 meter och AJB står redo att uppgraderas till Jägarregementet

(Bilden är från ett tidigare finskt besök för övning i Kvarn. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten. Filmen: Swedenarmedforce, Youtube-kanal.)

– Finnish Ranger Regiment in Urban Warfare Exercise at Swedish center, Kvarn training ground

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]