Foto: Panky2sharma

Med kraftig energi till försvar mot konventionella hot

Laserbaserade vapen är i ropet sedan en tid där amerikaner och ryssar m fl jobbar hårt för att nå framtiden. Ett digert arbete med många utmaningar ännu att ta tag i men som kommer att förändra det militära försvarsarbetet. Det är inte en fråga OM utan NÄR.

Även Indien som ju ser om sitt hus och bygger försvar på alla håll och kanter håller full fart framåt på området. Konventionellt med vapensystem, flyg, fordon, ubåtar, hangarfartyg o dyl men även i teknikens framkant. Laserteknikcentret LASTEC, som verkar under indiska försvarsministeriet, ska ha gjort vissa genombrott och går vidare i det pågående programmet för att skapa vapen med riktad energi, s k Directed Energy Weapons, DEW).

Vi har tidigare noterat arbetet med Rail Guns där man med stora mängder energi avfyrar projektiler. Även den här gången rör det sig om energi men där den i sig skapar verkan. Här talas det om laser och mikrovågor, elektromagnetisk strålning/riktad EMP m m för en rad olika uppgifter.

Ett av målen är att skapa ett system som kan bäras av markfordon, flyg och fartyg för att i ett så tidigt skede som möjligt stoppa t ex fientliga robotar och bemannade eller obemannade flygplan på väg mot eget territorium och egna styrkor.
För närvarande tar man fram en laser på 25 kilowatt som ska nå mål med avstånd på upp till sju kilometer. Just effekten, och med den behov för alstrande och lagrande av ström, kylning m m, styr verkansradien. En liknande skapelse men på 100 kilowatt finns också med i de aktuella planerna. Projekttiden för att få klart de här båda uppskattar man ligger kring 5 respektive 10 år.

Bland andra intressanta teknologiska inriktningar från indiska LASTEC, en del redan klara för bruk och andra om hörnet, märker vi särskilt: Handhållna och fordonsmonterade laserbländare (Laser Dazzlers) för att på kortare håll, inom 50-250 meter, desorientera fiendestyrkor och terrorister samt för Crowd Control vid upplopp o dyl. En kraftigare variant av laserbländare med en räckvidd på 10 km mot luftfarkoster som helikoptrar och flygplan. Counter Improvised Explosive Device för att med laser detektera och neutralisera improviserade sprängladdningar (IED:er).

Kan något eller några av den här typen av i sammanhanget kostnadseffektiva vapen vara något för svenskt försvar och säkerhet? Mycket avancerad kunskap på allehanda områden finns i landet och det har talats om EMP som det perfekta vapnet (se länk till FMV-artikel nedan). Men hur ser det ut idag på den här fronten vad gäller vision, behov, utveckling och internationellt samarbete samt inte minst finansiering?

India Ministry of Defence – DRDO – Laser Science and Technology Centre, LASTEC

Indian Army

FMV – Elektromagnetisk puls – det perfekta vapnet

Electromagnetic Pulse (Wiki)

Läs även Semper Miles: Elektromagnetiska vapen i en nära framtid även för Indien och Efter många år satsar man åter ordentligt på artilleri samt På flera sätt nytänkande eldhandvapen på väg och Realistisk skrämmande kamp efter EMP-attacken

(Bilden med indiska soldater är en illustration hämtad från ett annat tillfälle och sammanhang. ”Indian Army Elite 9 Para Commandos.” Foto: Panky2sharma, PD https://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain)

– Reflecion regarding Indian progress and areas for Directed Energy Weapons (DEW) against conventional threats

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]