Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Tidigare reservbas kan vara på väg tillbaka inom kort

Försvarsmakten har visat stort intresse att för F 17:s räkning köpa tillbaka Hultsfreds flygplats (ESSF), den före detta militära flygbasen strax utanför samhället i nordöstra Småland. Det avslöjade i dagarna den lokala tidningen Dagens Hultsfred med en av de fyra privata ägarna Sievert Andersson som källa.

Hultsfreds flygplats trafikeras inte reguljärt men det finns verksamhet på anläggningen. Banan är aktiv med bl a flygklubbens aktiviteter, taxiflyg, flygverkstad o dyl och runt omkring finns flera andra markbaserade verksamheter på det stora området.
I modern tid har den också brukats internationellt. Närmast då ett tyskt helikopterföretag med uppdrag för ryska gasledningsbygget i Östersjön baserade (fortfarande baserar?) sin service här med besök ungefär en gång i veckan.

Flygbasen, tidigare ”Fält 37”, ”Nr 28” och ”Anläggning 118”, byggdes som militärt reservfält 1942 och var en del av Bas 60-systemet. Basen har en rullbana i betong som är 1 945 meter lång och 40 meter bred och ytor för såväl främre som bakre klargöringsområde. (Artikelförfattaren har i simulator tidigare haft nöjet att landa och lyfta på ESSF som ligger bra till och dessutom erbjuder en del intressant taxning.)

Så nu kan det alltså bli aktuellt att köpa tillbaka och återföra Hultsfredsbasen till aktiv tjänst. Återuppbyggnaden av vårt genom decennier kraftigt nedbantade försvar liksom det försämrade omvärldsläget kräver det. Snabba ryck är det också för enligt uppgift ligger ärendet redan hos regeringen och ägarkvartetten hoppas på en lösning redan ”i höst”, så oktober det är!

Hultsfred Airport – Officiella hemsidan

Hultsfred Airport – Satellitbild, karta o dyl

FORTV Rapport 2007:1 – Svenska militära flygbaser (notera bilden på första sidan: ”i högsta startberedskap på Hultsfredsbasen 1993”)

Försvarsmakten – De hemliga vägbaserna

Läs även Semper Miles: Välskötta f d Lidköpingsbasen blir åter skyddsobjekt och Nytt och ännu större när Ronnebypaketet står klart och invigs samt Snart samtliga Nordiska flygbaser i viktigt samarbete och Två flygflottiljer i längre övning över norra Sverige

(Bilden med vägbaslandande Gripen är från ett annat tillfälle. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten.)

– Former Air Force reserve base might be bought back and reinstated

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]