Kända förutsättningar och nya tag i bitiga Para Endurance Race 2021

Vilket arrangemang det är! Välordnat och populärt med fin uppslutning, både vad gäller deltagare, ledning och funktionärer.

Vädret i och kring Karlsborg har tidvis växlat under upptakten. Bland annat ordentligt med nederbörd som mättat markerna samt kyliga vindar av den där sorten som letar sig inpå kroppen. Tja, eller ”bra och passande för strapatserna” och ”så att man inte blir för överhettad eller bekväm” som någon uttryckte det. Även väder och miljö är krävande faktorer man måste räkna in och ta höjd för i den ultimata utmaningen Para Endurance Race, som i år genomförs under helgen 18-19 september. Den civila varianten av Fallskärmsjägarnas berömda uthållighetstest Örnmarschen!

Semper Miles hade glädjen att närvara inför sista förberedelserna och incheckningen. Stämningen kan lätt sammanfattas med förväntan och synnerligen gott gry.

Lagen, som utgörs av stridspar, ska under max 24 timmar navigera sig 70 kilometer genom tuff terräng och på vägen greja ett antal olika testande moment. Med sig genom hela dygnet har de 40 kg packning.

I år har man utöver den ordinarie klassen öppnat upp för mer och kastat in fler möjligheter genom att tillföra en militär klass där deltagarna tävlar i reglementerad utrustning och representerar respektive förband, samt även en ungdomsklass. Ungdomarna, 16-18 år, som kommer från Försvarsutbildarnas verksamhet runt om i landet (Skåne, Norra Småland, Göteborg, Uppland och Stockholm Södermanland) startar vid 21-tiden ikväll och gör gruppvis 40 hårda kilometer, till största delen i nattmörker!

Para Endurance Race pågår just nu för fullt efter att samtliga enskilt startats ut fram till lunchtid i de djupa skogarna nordnordväst om Vättern, och efter hård, lång fight – idag, inatt och i morgon – kommer lagen i mål i Fallskärmsjägarlägret, i direkt anslutning till fästningen.

Följ tävlingen på distans. Här finns status, tider med mera, och t o m möjligheten att följa dem Live på karta tack vare GPS-utrustning

UPPDATERAT – VINNARE 2021
– Ordinarie klassen: Karlstad Carriers (113)
– Militära klassen: Lapplandsjägarnas Marschgrupp lag 1 (501/Mil 1)
– Ungdomsklassen: Skåne (902/U-Grön)

> Här finns samtliga resultat samlade (PDF)

Para Endurance Race

Fallskärmsjägarklubben

Rekyl

Försvarsmakten – Fallskärmsjägare

Försvarsutbildarna

Läs även Semper Miles: Dokumentär om vägen till att bli jägare producerad av K 3 och I skuggorna för nationen med Särskilda operationsgruppen samt Nijmegenmarschen ställs in även 2021

(Bilden: Lugnet före stormen. DC-3:an och hopptornet, tidig förmiddag i Fallskärmsjägarlägret, Karlsborg. Foto: Semper Miles.)

– Para Endurance Race, a rough and tough challenge based on legendary Eagle March, Swedish paratrooper test

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]