Foto: Astrid Amtén Skage/Försvarsmakten

Ännu mer aktivitet i Nedre Norrland – Nu, till helgen och framöver

Alla vet idag mycket väl var Gotland ligger och den militära återetableringen som pågår. Nu får ännu en viktig region i Sverige ökad uppmärksamhet!

Det snackas mycket om och det övas rikligt i Nedre Norrland och vi har på senare tid löpande lärt att det pågått och pågår allt möjligt från samtliga försvarsgrenar som dykuppdrag, stridsflygövning, uppdrag för jägarförbanden, vårt tyngsta transportflyg dök in i helgen som gick, avancerad fältsjukvård i veckan, broläggning på gång och igår meddelade Livbataljonen att man är på plats och övar tillsammans med Helikopterflottiljen med mera…

Nu till veckoslutet, 14-15 februari, vankas det dessutom övning med strid i bebyggelse inne i centrala Härnösand med trupprörelser, fältarbeten, eldöppnande m m.
Efter att övningen avblåsts anordnas under lördagen ”Möt Försvarsmakten i Härnösand” på Stora Torget klockan 13:00-15:00 där vårt försvar presenterar sig, förbanden och verksamheten med visning av utrustning och aktiviteter för alla åldrar. Och det är bara att dyka upp för den intresserade. Ingen anmälan behövs och allting är gratis – man bjuder t o m på fika!

En bra och välbehövlig aktivitet då det säkert är många som undrar vad det är som händer i staden och regionen, rent praktiskt i detta nu och kanske även mer strategiskt (framöver). Just Härnösand – Sollefteå – Östersund är riktigt i blickfånget med kraftigt ökad, tillrest militär verksamhet och torde mycket väl kunna komma att åtnjuta välkomna återetableringar.


Folder – Försvarsmakten i Härnösand (PDF)

Möt Försvarsmakten i Härnösand, officiell sida med ytterligare information o dyl

Läs även Semper Miles: Gärna välbehövda återetableringar i kölvattnet av fokuset på Norrland och Kanske ny vår för Norrlands försvar och samhällen samt Återupprätta nedlagda regementen och AJB står redo att uppgraderas till Jägarregementet

(Bilden är från ett annat, tidigare övningstillfälle. Något beskuren bild. Foto: Astrid Amtén Skage/Försvarsmakten.)

– Military Exercises in lower Norrland with Urban Warfare and Meet and Greet in central Härnösand, Saturday

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]