Foto: Fredsbaskerförlaget

Bra mix av drama och dokumentärt i ”Han sprang åt fel håll”

Det här är ett litet intressant dokument från en allvarlig, svunnen tid och till stor del på en nivå som vi inte finner för ofta i historieskrivningen. Lätt att följa med en tilltalande blandning av läge, utveckling, relationer, upplevelser, tankar, hopp och förtvivlan.

Andra världskriget rasar för fullt men livet går vidare, måste gå vidare, och i Sverige transporteras gods på båt, in och ut. Inte minst den åtråvärda malmen går på trafik söderut tätt inpå östkusten. Är det verkligen i enlighet med neutraliteten?
Längs rutten ligger lotsplatserna, Häradskär är en av dem (aktiv till 1968), där personalen lever och avlöser varandra uppdrag för uppdrag, en del med familjen på plats. Den ena dagen den andra lik? Jo, ofta men långt ifrån alltid. Man ser efter varandra, hjälps åt, pratar och hittar på aktiviteter.
Jobbet är ändå centralt och ska genomföras, med yrkesskicklighet och med mod för det finns risker att tvingas hantera. Ryska ubåtsattacker har förekommit inne på svenskt vatten med svåra förluster och fler ska det bli. Själva skäret är dock besatt av soldater och svenska flottan kommer till skydd för fartygstrafiken. Det ska nog gå bra…

Boken Han sprang åt fel håll, med undertiteln Sommaren då kriget nådde Häradskär, bygger på verkliga händelser och vi får följa livet och människorna på och kring Häradskär under sommaren 1942. Det känns verkligt och tätt inpå där en och annan läsare under färden kommer dra sig till minnes någon svartvit snutt från 40-talets journal- och spelfilmer för att hamna rätt i miljön. Bo Elis Magnusson har gjort ett fint arbete som resulterat i en klart läsvärd bok!

Fredsbaskerförlaget – Han sprang åt fel håll

Google Maps – Häradskär, satellitbild, karta och fotografier (klicka på bilden i vänsterkolumnen på sidan)

Läs även Semper Miles: Marinen bjuder motstånd när Sovjet kommer över Fredens hav och Bror Richard Svärd om sina närapå 40 år med svenska insatser samt Realistisk skrämmande kamp efter EMP-attacken och Sommarläsning och referenser året om

(Bilden: Ett beskuret snitt från omslaget. Bo Elis Magnusson. Foto: Fredsbaskerförlaget.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]