Foto: Bair175

Visumfritt med båt till ett både nära och avlägset Ryssland

Skulle du kunna tänka dig att resa nordöst på semester eller upptäcktsfärd? Staden Murmansk satsar nu hårdare på turismen och bygger om och till. Den nya kullerstensbelagda piren på 206 meter är färdig och passagerarterminalen genomgår ombyggnad och ska få bl a en våning till. Sedan i somras åtnjuter dessutom kryssningsgäster som kommer till staden den nya förordning som ger 72-timmars visumfrihet (samma lösning som gäller för: S:t Petersburg, Arkhangelsk och Vladivostok).

Det är en stor förhoppning hos Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov och bland de lokalt styrande att den kända norska Hurtigruten även ska komma att omfatta Murmansk med sin verksamhet. Idag går man reguljärt mellan Bergen och Kirkenes i nordöstra Norge.
Den här möjligheten välkomnas av Hurtigruten som just nu är inne i en expansiv fas och utökar sin flotta. Koncernchefen Daniel Skjeldam är uttalat positiv till det ryska initiativet och Stein Lillebo, informationsansvarig, säger att Ryssland är en intressant destination med stor potential.

Murmansk har ambitionen att bli ett internationellt nav för kryssningar och turistaktiviteter i Arktis. Läget är ypperligt för det. Man torde även kunna locka fler historie- och militärt intresserade med den här typen av direktförbindelser och det enklare tillträdet till den förr så hemliga staden och regionen.
Slutligen, för den senare turistgruppen: Nej, här nämns ännu inga spännande strandhugg i fjordar och vikar på vägen mellan Norge och Murmansk, som t ex Zapadnaya Litsa och Gadzhiyevo eller i bukter som Ara och Ura.
Det här är ett område som alltjämt är synnerligen aktivt militärt så nog känns det lite komplext och underligt ändå.

En-gang-skal-alle-reise-med-Hurtigruten
En gang skal alle reise med Hurtigruten, reklamfilm (1:00 min)

Läs även Semper Miles: Nya obemannade miniubåtar för både civilt och militärt bruk

(Bilden: Gatuvy i Murmansk med bostadshus på höjden ovanför hamnen. Foto: Bair175, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]