FMV:s avskilda men välkända superanläggning

Det började i slutet av 1950-talet när beväpningen för nya flygplanet Draken skulle provas. Strax utanför Vidsel, cirka 7 mil fågelvägen väster om Boden, fanns både ytor och avskildhet så där upprättades Robotförsöksplats Norrland (RFN). Det föll väl ut och sedan dess har verksamheten pågått och vuxit.

Idag heter anläggningen Vidsel Test Range och är med sina 24.000 kvadratkilometer luftrum och 3.300 km2 markyta, Europas största militära instrumenterade övnings- och provområde, huvudprovningsplats för Försvarsmaktens olika robotsystem.

En ypperlig plats med kompetent personal, få restriktioner och allt vad en avancerad superanläggning kräver. Vidsel är i och med det även ett självklart val för andra länders försvarsmakter och företag när det är dags för tester, träning, utvärdering och produktutveckling inom områden som t ex Air-to-Air, Air-to-Ground, Surface-to-Air, Surface-to-Surface, elektronisk krigföring, obemannade farkoster (UAV), köldtester m m. Lilla Sverige gör det igen.

vidsel_saab-boeing_GLSDB
Film: SAAB/Boeings Ground Launch Small Diameter Bomb (GLSDB) testad på Vidsel Test Range (3:09 min)

Vidsel Test Range – Officiella hemsidan

Läs även Semper Miles: Storsatsning vid testanläggning i Norrbotten och Neuron hårt testat i Norrbotten samt Viktig förstaskottsförmåga när Meteor gör full entré

(Bilden: Gripen lyfter från Vidsel för provskjutning med nya, revolutionerande radarjaktroboten Meteor – som vi för tillfället är ensamma om att föra i aktiv tjänst!)

Källor: FMV, SAAB, Wiki

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se anges]