Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten

Svenska Gripenplan på behörigt avstånd från våra färjor är inte farligt

Rädda och kanske kränkta passagerare såg en rote JAS Gripen på nära håll när de åkte Gotlandsfärjan tidigare idag! Aftonbladet rapporterar ensamt om händelsen som ska ha fått flera passagerare att reagera, bl a en 14-åring som ser tagen ut på bild och som säger: ”Jag såg något som såg ut som en stor fågel som flög bredvid båten.” Tidningens kontakt med marknadschefen på Destination Gotland gav inte mer än att de där är inbegripna med att det förekommer aktivitet men att man inte hört något från någon passagerare.

Den här typen av journalistik har blivit aningen mindre vanlig men förekommer helt tydligt fortfarande. ”Stackars vanliga människor som blir skrämda, störda och upprörda av det svenska försvaret”.

I realiteten var inte ens Gripenplanen för nära. De kunde ha flugit betydligt närmare i sitt uppdrag att identifiera och säkra. Och ser planen ut som större fåglar där borta är det nog ingen större fara, även om det troligen låter en del.

Nej du unge man och ni andra som enligt Aftonbladet ska ha känt obehag, det finns ingen anledning till oro förrän de där planen eller annan militär personal är av annan nationalitet. Man lockas att fundera kring vad Lars Johan Hierta, grundare av Aftonbladet hade tyckt. Han kom ju ur en aktad släkt med militärer och hade nog inga som helst problem med att förstå behovet av ett svenskt försvar eller händelser motsvarande dagens ”incident”.

Läs även Semper Miles: Göteborgs luftrum extra säkert under förmiddagen samt Ljudbang över gamla garnisonsstaden togs för vad det var

(Bilden: Militär aktivitet förekommer. Här eskorterar 37:e HVbat Stena Lines färja med stridsbåtar vid ett annat tillfälle.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se anges]