Foto: Rebecca Landberg/ Försvarsmakten

Tidigare chefen om ubåtsoperationer riktade mot oss

Efter fortsatta observationer och hamnbesök är det här såklart fortsatt högintressant. I november presenterade kommendör av 1.graden Nils-Ove Jansson föredraget Ubåtsintrång på svenska vatten och lyckliga var de som säkrat sig plats för det blev tämligen snabbt utsålt. Nu ges det på nytt.

Som bl a operativ chef för kustflottans ubåtsjaktinsatser, chef Försvarsstabens underrättelseavdelning, chef ÖB:s Underrättelse- och säkerhetskontor och ställföreträdande chef MUST, är kommendören sannerligen rätt man att dryfta främmande ubåtsoperationer riktade mot oss, nu som då. Det blir ”en särskild jämförelse av ubåtsintrången i Stockholms hamn 1983 och Gävle hamn 2017”. Troligen kan även den nu aktuella Lidingöobservationen från i somras komma att beröras i sammanhanget.

I sin bok Omöjlig ubåt, som resulterade i medalj från Kungliga Krigsvetenskapsakademien (KKrVA), lyfter kommendör Jansson fram stridsberättelser, fakta och erfarenheter för var och en att begrunda. I en intervju med Expressen poängterade man att han i boken spekulerar kring ifall ryska sjömän åt frukost i svenska skärgårdar. Något som dåvarande överbefälhavaren Bengt Gustafsson i en intervju kommenterade med ett skratt: ”Ja, definitivt har de gjort det. Även ubåtsmän måste ju äta.”

Nu dyker en ny chans upp för mer om undervattensoperationer riktade mot Sverige när kommendören är tillbaka och håller sitt föredrag på nytt. Det lär bli lika populärt och eftertraktat som i senhöstas så boka i tid, typ nu på en gång! Föranmälan görs via mail till: evenemang@maritima.se

Tid och plats: Tisdag 22 januari klockan 18:00. Hörsalen, Sjöhistoriska museet, Djurgårdsbrunnsvägen 24, Stockholm (klicka här för satellitbild, karta, gatuvy m m)

”Hitta hit”, med karta och nyttig information inför besöket

Nils-Ove Janssons bok Omöjlig ubåt finns tillgänglig bl a här

Läs även Semper Miles: Nya obemannade miniubåtar för både civilt och militärt bruk och Svensk ubåtsjakt vässar åter klorna i samtliga element samt Ger bevisad kränkning mer resurser? och Kärnvapenbestyckad ubåt fast utanför Karlskrona

(Bilden: Svensk ubåtsjaktövning från ett tidigare tillfälle.)

– Lecture on foreign submarine activities against Sweden, in the 1980’s and present

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]