Foto: babbelfisk

Säsongen drar igång på välbevarade Hemsö fästning

En gång var det här bland det största och hemligaste vi hade för massivt och envist kustförsvar. Hundratals soldater i berget var drillade på avancerad teknik och vapen för att kunna bita ifrån. Hemsö fästning utgjorde stor fara för fienden och man skulle stå pall för attacker från sjö, luft och land, t o m eventuella atomvapen!

Nuförtiden är anläggningen där på ön nordöst om Härnösand inte alls lika hemlig. I början av 1990-talet togs Hemsö fästning ur bruk och är idag ett bevarat kulturarv samt ett spännande och perfekt äventyr för hela familjen!

Sedan 2009 drivs fästningen som museum med guidade turer och evenemang, restaurang och konferens m m och årets säsong drar igång lördag den 8 juni för att sedan pågå ända fram till 1 september.

Passa på att göra ett besök på ön i sommar för att se och uppleva det som få kände till, fick se eller prata om, högt uppe på och djupt nere i berget.


Film: Hemsö fästning – ett besök i Kalla kriget (3:13 min)

Hemsö fästning, officiella hemsidan med mer info, öppettider o dyl

Läs även Semper Miles: Becker överraskar med nya serien Kalla krigets hemligheter och Försvarsmaktsstandard i lagom stor öppen planlösning under jord samt Kanske ny vår för Norrlands försvar och samhällen och Tillsammans för försvar av sjö, kust och trafik

(Bilden: Exteriör sektion på Hemsö fästning. Foto: babbelfisk, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en Filmen: Statens fastighetsverk, Youtube-kanal.)

– Well preserved, former Top Secret Hemsö Fortress outside Härnösand open the season with guided tours for visitors

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]