Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Utbildningskontroll för hemvärnsomgång med hundekipage

Dags för test av hemvärnets hundförare och patrullhundar igen i Rikshemvärnschefens utbildningskontroll för hemvärnsomgång med hundekipage, populärt kallat HV-skallet. Utöver utbildningskontrollen finns också syftet att ”stimulera till utveckling och öka intresset för att arbeta med hunden i ännu högre grad inom hemvärnet.”

Under helgen 7-9 juni samlas specialister och soldater på anläggningen/skjutfältet i Villingsberg mellan Örebro och Karlskoga för att under två dygn genomföra en rad skiftande stationsmoment i olika miljöer och (strids-)situationer med bl a genomsök, patrullering, funktionslydnad, skytte m m.

Det är en övning, inte en tävling, men allt följs, bedöms och poängsätts med fokus både på helheten och detaljer som ”gruppchefens order och åtgärder, omgångens soldatkunskaper och uppträdande samt användandet av sensor HUND”.

Till HV-skallet, alltså Rikshemvärnschefens utbildningskontroll för hemvärnsomgång med hundekipage, finns det 40 platser. Lika många som antalet hemvärnsbataljoner.

Försvarsmakten – Hundförare Hemvärnet

SBK – Patrullhund

Läs även Semper Miles: Behov av soldater i specialistbefattning hundförare och Bläddra nya Handbok Hemvärn – finns här samt Brigadchefen tar över ledningen av Hemvärnet och Militärmusiken bjuder åter in till MBW för en givande helg

(Bilden är från ett annat, tidigare övningstillfälle. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]