Foto: Lukas Norrsell/Försvarsmakten

Brigadchefen tar över ledningen av Hemvärnet

Från och med idag den första september fick Hemvärnet, som utgör nästan hälften av det svenska försvaret, ny chef. Efter ca 39 år i officerstjänst, varav de senaste 13 som rikshemvärnschef, har omtyckte generalmajor Roland Ekenberg gått i pension. Han efterträds av generalmajor Stefan Sandborg.

Under veckan som gick var det final i summeringen av Ekenbergs goda värv och ledarskap. I tisdags var det stor avtackning och redan igår fredag hölls sedan själva ceremonin med överlämning på Hemvärnets stridsskola.

Tillträdande Sandborg är 48 år, ursprungligen från Linköping men nu hemmahörande i Järfälla. Han kom till Hemvärnet från tjänsten som brigadchef på P 4, som nådde ”alldeles utmärkta resultat under hans ledning” och har tidigare erfarenheter från bl a Högkvarteret, Livgardet och Livgrenadjärregementet. Med förre rikshemvärnschefen som inspiration avser han fortsätta utvecklingen av Hemvärnet, att rekrytera och bibehålla.

Kanske tar han steget att öppna upp lite och utnyttja de befintliga kanalerna i det arbetet? Det förekommer en paradox i viljan att nå ut med verksamheten och attrahera fler samtidigt som man har ett begränsat, i bästa fall senarelagt informationsflöde. Något som vuxit till att omfatta allt från övningar till idrottsevenemang och information om uppvisnings- och rekryteringsaktiviteter. Ett passande exempel är att det aktuella chefsbytet överhuvudtaget ännu inte nämnts på hemvärnet.se.

Hur som helst är detta en stor händelse, viktig för Försvarsmakten och nationen. Vi ber att få tacka både avgående och tillträdande chefen, för den tid som varit och för den tid som komma skall.

UPPDATERAT 2018-09-01: Rikshemvärnsavdelningen länkar film från chefsöverlämningen (Kimsoft Media, Youtube)

FM presenterar Hemvärnet

Hemvärnet – Officiella hemsidan

Läs även Semper Miles: Spännande Hemvärnets dag på två håll på lördag och Tjejskräll på Rikshemvärnschefens ungdomstävling samt Just nu är allt svenskt hemvärn inkallat i beredskapskontroll och Begreppet med skyddsstyrkorna är inte riktigt solklart

(Bilden: Överste Sandborg under övningen Aurora 2017, då Chef 2 Brigaden. Något beskuren bild. Foto: Lukas Norrsell/Försvarsmakten.)

– Major General Sandborg new Commander of the Swedish Home Defence Forces, Hemvärnet

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]