Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten

Säljes: Bombsäker fastighet från Kalla krigets dagar

I behov av atomsäkert högkvarter och/eller någonstans att kunna dra sig undan och njuta av ordentlig avskildhet? Då är det kanske läge att slutligen slå till och skaffa egen bunker.

Ungefär mitt emellan Sundsvall och Östersund erbjuds nu ”Ånge Ensillre 6:1”, en 800 kvadratmeter stor anläggning om två våningar i berget. Boytan anges ligga på ca 485 kvadratmeter med ytterligare 85 i biyta. Ovan jord har man en obebyggd, delvis inhängnad skogstomt på 8 356 kvadrat.

Fastigheten som byggdes 1974 är ansluten till elnätet men självklart ingår även eget elverk för hela anläggningen samt tillhörande dieseltank på 11 000 liter. Vidare finns färskvattenbrunn och anläggningar för ventilation, värme, avfuktning, avlopp m m.

Tre hundra meters promenad till busshållplats och under milen till närmaste centralort som är Ånge med omkring 2 800 invånare

Av annan sort men i sammanhanget nämner vi att det inte är särskilt långt från Gällöberget i Bräcke, en större berganläggning som vi skrivit om tidigare, som byggdes om till att erbjuda längdskidåkning året runt under namnet ”Mid Sweden 365”.

Visst renoveringsbehov finns enligt säljaren men så känns det inte heller som att det begärda utgångspriset på 750 000 är oskäligt, för den som av någon anledning har eller känner behov. Följ länk nedan för ytterligare objektsbeskrivning, kartor, ritningar och MASSOR av bilder.

Bergasalen – säljarens sida med alla uppgifter

Försvarsmakten – Den stora nedgrävningen (om skydds- och bergrum)

Läs även Semper Miles: Försvarsmaktsstandard i lagom stor öppen planlösning under jord och Militärt bergrum blir skidanläggning för elit och turister samt Försvarets hus som inte liknar något annat kan bli ditt och Säsongen drar igång på välbevarade Hemsö fästning

(Bilden som visar en ingång till ett bergrum är en illustration och hämtad från ett annat tillfälle och sammanhang. Beskuren bild. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]