Foto: ChrisPsi

Militärt bergrum blir skidanläggning för elit och turister

Snart blir det möjligt att bombsäkert träna sin skidåkning och sitt skidskytte även under sommaren i nya skidtunneln ”Mid Sweden Ski Park”.

I mars sålde Fortifikationsverket försvarets bergrum i Gällöberget i Bräcke kommun, sydöst om Östersund. Nu ägs anläggningen av regionala företag, Regionförbundet och Bräcke kommun och ska bli till en underjordisk slinga för längdskidåkning med tillhörande skjutbana. Total spårlängd blir ca 1,6 km med en bredd om åtta meter. Med totalt ca 12.000 kvadratmeter golvyta som finns i berget finns även rum för reception, kafé, toaletter, omklädningsrum, skidshop samt möteslokaler.

”Vi är glada över att kunna bidra till att ett militärt bergrum får en ny spännande och annorlunda användning och därmed återförs till medborgarna.” säger Ken Ejderhamn, affärschef vid Fortifikationsverket. Köpesumman för fastigheten ”Ubyn 2:119” inklusive tunnlar och bergrum ska enligt Östersundsposten ha varit 2,4 miljoner kronor.

Planerna har funnits under en tid. Redan för ca tre år sedan beviljade Tillväxtverket omkring 575.000 i stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden. Då var det undersökning och projektering som låg för handen. I och med affären har det nu alltså blivit av av enligt kommunfullmäktiges beslut och nyligen presenterade uppgifter angående affären från Fortifikationsverket. Redan 2017 är det dags för premiären!

Video: Bräcke kommun presenterar Mid Sweden Ski Park (1:41 min)

Sugen på en egen berganläggning? Ängelholm Össjö 31:6 är till salu!

(Bilden visar en annan svensk anläggning, Fortum Ski Tunnel i Torsby. ChrisPsi Public Domain.)

Källor: Fortifikationsverket, Mid Sweden Ski Park, Bräcke kommun, Östersundsposten