Foto: Bengt Nyman

På besök i Kalla kriget med FSvR och R142 Ystad

Missa inte möjligheten att i sensommar besöka Gålöbasen för att inleda med en guidad tur och därefter kliva ombord och vara med när robotbåten Ystad lägger ut och sätter iväg.

Temat för dagen är Kalla kriget och man följer tillsammans med pigga Föreningen Svenska Robotbåtar och R142 ”i spåren efter några av samtidens mest uppmärksammade händelser” som t ex 1980-talets ubåtsjakt i Hårsfjärden!

R142 Ystad är 45 meter lång, 7 meter bred och 250 ton tung men är smidig och gör 40 knop tack vare framdriften med sina tre gasturbiner. En imponerande och respektingivande farkost som var en betydande del av vårt marina försvar under senare delen av Kalla kriget och vidare fram till 2005.

För att vara på den säkra sidan är det klokt att boka i tid och de som vet att planera och slå till, senast 30 dagar innan, kan dessutom se fram emot 200 kronor i ”Tidigt köp-rabatt”.

Tid och plats: Lördag 26 augusti kl 09:45. Gålöbasen, Oxnövägen (klicka här för satellitbild, karta och gatuvy m m)

Film: R142 Ystad filmad av HeliAir Sweden (2:36 min)

Föreningen Svenska Robotbåtar, FSvR (med mer info, bokning samt fler evenemang)

Wikipedia – HMS Ystad (T142/R142)

Wikipedia – Gålöbasen

Wikipedia – Kalla kriget

Läs även Semper Miles: Om kriget kom i ny tillgänglig skepnad och Ett halvt årtusende i historien om den svenska marinen samt Ännu bättre Visby och framtagande av nästa generation svenska korvetter och Ombord på fregatten Normandie

(Bilden: R 142 Ystad. Något beskuren bild. Foto: Bengt Nyman, Flickr, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ Filmen: Claës G Hultberg Youtubekanal.)

– Revisiting the Cold War with The Association of Swedish Missile Boats

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]