Foto: James K. F. Dung, SFC, Photographer

Klassiska och prisbelönta Apocalypse Now fyller jämnt

Tänk va, Francis Ford Coppolas filmklassiker Apocalypse Now har hunnit bli 40 år. Den hade svensk premiär 26 oktober 1979. Egentligen borde man kanske säga 40+ då filmen hade urpremiär och vann guldpalmen på filmfestivalen i Cannes redan i maj samma år. Hur som helst en succé och snabbt en av de stora som fortfarande ses och pratas om.

Filmen utspelar sig 1969 i det pågående Vietnamkriget där kapten Willard ur specialstyrkorna (spelad av Martin Sheen) får ett mycket speciellt uppdrag, ”uppdraget för sina synder”, ”som skulle få honom att aldrig mer vilja genomföra ett uppdrag igen” – att med Riverine-patrullbåt ta sig upp längs floderna till Kambodja för att hitta och döda överste Kurtz (Marlon Brando) som spårat ur totalt, gjort sig onåbar och driver sin egen agenda, by och militära styrka. Varken vägen dit, med massor att hantera och smälta, eller finalen blir någon enkel match.

Apocalypse Now har genom åren blivit en film ”man måste ha sett” (och som väl de flesta har), det gäller inte minst den långa berömda helikopterscenen där färgrike överstelöjtnant Bill Kilgore (Robert Duvall), ackompanjerad av Richard Wagners Walkürenritt, anför sina män i en actionladdad och välfilmad attack för att lyfta fram Willards patrullbåt men även för att kolla in läckra surfvågor.

Å andra sidan ska man vara medveten om att det inte uteslutande rör sig om action. Apocalypse Now har hela tiden ett betydligt djupare och mer komplicerat plan som kräver en del av tittaren. En kombination som genom åren tillskrivit den epitet som mästerverk och kult och som inbringat flera fina eftertraktade erkännanden, bl a två Oscarstatyetter.

Kanske blir det till att se filmen (igen) då? Det är den värd oavsett om man väljer det 40 år gamla originalet eller ”Redux”, den utökade versionen som släpptes 2001.


Film: Apocalypse Now – Modern Trailer, för Redux (2:39 min)

Läs även Semper Miles: Det kan bli 600 ännu vassare Apache-helikoptrar för US Army och Stallone åter som Rambo för den avslutande Last Blood samt Hård kamp för freden efter statskupp mot Rysslands president och Låt soldater framstå som soldater emellanåt

(Bilden är från ett annat tillfälle: Ilastning av trupp i Vietnam. Något beskuren bild. Foto: James K. F. Dung, SFC, Photographer, PD, CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/ Filmen: Tom F Youtube-kanal.)

– Epic War Movie Apocalypse Now turns 40

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]