Foto: Pearl Harbor Aviation Museum

Det kan bli 600 ännu vassare Apache-helikoptrar för US Army

AH-64 Apache har varit med ett tag nu och har verkligen hunnit göra sig ett namn, för det känns som att det är bra många runt om i världen som direkt skulle känna igen den här karaktäristiska attackhelikoptern om den kom dundrande till understöd och skydd eller ännu värre till angrepp med sina avancerade system och en möjlig vapenlast (och bränsle) på upp till 4,3 ton.

Så här 44 år efter premiärturen och 30 år efter elddopet i Operation Just Cause (Panama) har över tvåtusen tillverkats och hunnit med mycket tjänstgöring. Idag flyger versionerna AH-64A samt viderutvecklade AH-64D ”Longbow” lättigenkännlig på radarn placerad ovanför rotorbladen.

Det är tacknämliga system för allehanda uppgifter men det kräver också fortsatt utveckling för att anamma erfarenheter, behov och framsteg på områden som teknik, material och taktik. Ytterligare en version AH-64E ”Guardian” har varit på tapeten de senaste åren och mindre serier har producerats men som det ser ut vill man nu ta steget att på allvar satsa på ”E”.

För att hålla Apacheflottan i luften med allt vad den kan tillföra i ytterligare 20 år avser nu den amerikanska armén sätta igång både nyproduktion och uppgradering av befintliga D-helikoptrar till AH-64E där totalt upp till 600 stycken är önskvärt.

Med E-varianten kan man se fram emot bl a kraftfullare motorer, kraftöverföring och nya rotorblad för högre marschfart och snabbare stigning samt ökad lastvikt, större bränslekapacitet för längre räckvidd och uthållighet, utvecklade landningsställ, uppdaterad Longbow-radar, förbättrade ombordsystem för avionik, kognitiva diagnostiska stöd- och beslutsystem, ännu säkrare digital anslutning/förbindelse, styrning av UAV:er med mera.

Formellt beslut för hundratals AH-64E ”Guardian” är vad vi erfar ännu inte fattat men det här är goda nyheter för amerikanska försvaret och såklart för Boeing där man lär stå redo att kavla upp ärmarna.

Boeing – AH-64 APACHE

US Army – AH-64E Apache Attack Helicopter

Läs även Semper Miles: Behov och vision i jätteprogram för samtliga nya helikoptrar och Brittiska helikoptrar till Estland för övning och förstärkning samt Saab och Boeing ska leverera USA:s nya skolflygplan och Som vanligt med siktet inställt på ”världsbäst”

(Bilden: ”AH-64E ground to air shoot in the Arizona desert”, från ett tidigare tillfälle. Foto: Pearl Harbor Aviation Museum, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

– New production and remanufacture may present up to 600 of the latest AH-64E Apache helicopter for US Army

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]