Tiotusentals ryska soldater i anfall mot östkusten 1719

Fienden kom tätt, alldeles för tätt, inpå. De s k Rysshärjningarna som tog sin början den 11 juli för 300 år sedan var i lika delar överraskande som förödande.

Karl den XII hade stupat i Fredrikshald bara halvåret innan och systern Ulrika Eleonora hade övertagit kronan. Det stora nordiska kriget, ett flerfrontskrig där Sverige kämpade mot både Ryssland och Danmark hade pågått under allt större utmattning sedan 1700. Tsar Peter avsåg nu skapa trauma och misär hos civilbefolkningen för att tvinga den svenska regeringen till fredsförhandlingar och bli den nya dominanten i regionen.

Hundratals ryska fartyg, mestadels galärer, lastade med tiotusentals soldater landsteg spritt och upprepat i skärgården och längs fastlandet mellan Gävle och Norrköping för att bränna, plundra och döda. En betydande militär operation och med en volym, där ”bortåt 40 000 man” ska jämföras med huvudstadens invånarantal på 40 000 och ett Sverige som totalt hade ca 1,5 miljoner medborgare vid den här tiden.

I början av augusti förenades sedan de ryska styrkorna för att gå mot Stockholm via Baggenstäket men där väntade förskansade svenska trupper, betydligt färre i antal än angriparna, men förberedda stod de emot i ett dygns hårda strider och kunde driva tillbaka ryssarna. (Rysshärjningarna återupptogs dock de två påföljande åren, då med fokus längs Norrlandskusten.)

Nedan finns flera lättillgängliga redogörelser för den här perioden, upprinnelsen och utkomsten. Missa inte heller det nyutgivna tecknade seriealbumet Helvetesveckan av Lennart Moberg, känd bl a för sitt arbete med serietidningshjälten Fantomen, med fokus på rysshärjningarna i Norrköping men som torde vara rätt överensstämmande med många av landstigningarna och vad som följde därefter.

Wikipedia – Rysshärjningarna

Wikipedia – Slaget vid Stäket

Wikipedia – Stora nordiska kriget

Fredsbaskerföraget – Helvetesveckan

Läs även Semper Miles: Spännande och uppskattade Karolinervinter på Jamtli och Veteraner om kampen för självständighet som påverkade hela Norden samt Marinen bjuder motstånd när Sovjet kommer över Fredens hav och Sverige anfallsmål i ”försvarsövningen” Zapad

(Bilden: Rysk galär i sjöslaget vid Flisö, Föglöfjärden juli 1720. Foto: PD, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rysk_g%C3%A4ler_1700.jpg)

– 300 years has passed since ”Rysshärjningarna”, the Russian attack to burn and pillage the Swedish east coast in july 1719

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]