Foto: Yevgeny Volkov

Som vanligt med siktet inställt på ”världsbäst”

Rekord är till för att slås. På helikopterfronten har vi sett en fantastisk utveckling på många fronter men vad gäller maxhastighet är det oerhört krävande och man tvingas ta det lite varligt. Nu flaggar dock ryssarna för att man avser slå historisk hastighetsnivå.

De snabbaste helikoptrarna i tjänst idag klockar in på strax över 300 km/h. Så här ser maxhastigheten ut för de tre VI använder: HKP 14 (NH90) 320 km/h, HKP 15 (AW109 LUH) 285 km/h samt HKP 16 (UH-60M) 280 km/h (enligt uppgifter från Försvarsmakten och Leonardo).
Andra kända helikoptrar som brukar nämnas i hastighetssammanhang över 300-strecket är bl a CH-47 Chinook, Mi-35M och AW101 Merlin. Vi minns såklart också den där modifierade LYNX:en med sina rekordsnabba 400 km/h och på senare år har det från olika håll hävdats att experimentella maskiner ska ha passerat 430, 460 och 480 km/h.

Ryssland följer med och ser även de behov av snabbare helikoptrar där man redan för ett år sedan hade nått 405 km/h med en vidareutvecklad, experimentell maskin (byggd på Mi-24/Mi-35). Och man ska såklart bli bäst i världen med siktet inställt på drömgränsen 500 km/h.

Kanske inte alls omöjligt men det riktigt häpnadsväckande i sammanhanget är att ryska källor, i slutet av november i år, uppgav att det redan talas om serieproduktionsstart 2022. Koncept, världsrekord och stabil nog att gå i tillverkning för förband/försäljning inom cirka fyra år!?

Historiskt ska Ryssland definitivt tillerkännas en stark utveckling på helikopter-/rotorfronten och resurser finns att tillgå men riskerar man inte att ta sig vatten över huvudet (igen)? Här finns ju även en tradition av att slå sig för bröstet och lova stort med blandade resultat. Hur var det nu bara senast med Världens bästa obemannade stridsfordon Uran-9 där man till slut valde att börja om från början, världens bästa stridsflygplan Su-57 som stoppades, inte alls p g a av svagheter och trassel utan, då det var så världsledande, med mera?

Har man på fötterna så kommer Ryssland att inom kort markant flytta fram krav och gränser på helikopterområdet eller är det snarare att ses som en ”visionär reaktion” på att maskiner i väst bryter mark?

Mil Moscow Helicopter Plant

Airbus Eurocopter X3 Hybrid

Lockheed Martin S-97 RAIDER

Läs även Semper Miles: Lång lista av allvarliga fel och problem för ryska fjärrstyrda stridsfordonet och Är Su-57 kass eller så överlägsen att den inte behövs ännu? samt Företagande och hela städer hotas av ryska försvarets skulder och Ansträngd rysk budget men försvarsmakten prioriteras

(Bilden: En Mil Mi-35M från ett annat, tidigare tillfälle. Något beskuren bild. Foto: Yevgeny Volkov, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en)

– Russia to present fastest combat helicopter in the world to beat 500 km/h (310 mph) mark and ready for serial production in 2022

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]