Ansträngd rysk budget men försvarsmakten prioriteras

Den kommande ryska budgeten för perioden 2017-2019 håller precis på att röstas igenom och kommer att innehålla ordentliga åtstramningar. Inte så konstigt kanske med över två år av tillbakagång där man närmast har att se fram emot och hantera ett budgetunderskott på 3,2% för 2017.

Betyder det här att det stora rustandet i öst kommer att mattas av? Här gäller det ju att ta tag i federationens samlade finanser! Militärens andel planeras faktiskt att gå från 4,7% av BNP till blott 2,8 under de kommande tre åren. Man har dock både en lösning för att hålla ångan uppe och prioriteringen klar.

För att täcka upp underskottet avser man tillföra kapital ur undansatta medel. Den s k Reservfonden töms helt på motsvarande ca 157 miljarder kronor och drygt 92 miljarder kronor tas ur statsägda förmögenhetsfonden.

Finansminister Anton Siluanov har inför Duman bedyrat att planerade inköp för moderniseringen av den ryska försvarsmakten inte kommer att påverkas då detta är prioriterat ”trots svårigheterna”. Pengar som det antagligen finns rejäla behov för på annat håll.

Läs även Semper Miles: Företagande och hela städer hotas av ryska försvarets skulder

(Bilden visar ryskt marininfanteri under en landstigningsövning 2010. Foto: RIA Novosti archive, image #711423 / Vitaliy Ankov / CC-BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Källor: The Independent Barents Observer, Ryska nyhetsbyrån TASS, CNN

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]