Foto: ermaleksandr

Saab och Boeing ska leverera USA:s nya skolflygplan

Det har varit en lång och mestadels topphemlig resa för de tävlande om amerikanska flygvapnets kontrakt för nya skolflygplan!

Sökandet av efterföljare till amerikanernas åldrande skolflygplansflotta är över. Boeing och Saabs toppmoderna flygplan T-X blir USA:s val och den första ordern hamnar på 351 stycken, en affär värd motsvarande ca 81,5 miljarder svenska kronor!

Nattens besked betyder mycket för vinnarna. Det totala behovet av nya flygplan har tidigare uppgivits ligga kring 1 000. En enorm volym som kommer att generera nya arbetstillfällen, mestadels i USA där siffror på 17 000 jobb har nämnts. Det kommer dock självklart att spilla över även på Saab och Sverige där analytiker hittills spekulerar i storleksordningen 25-60 miljarder kronor för vår del. Ann Wolgers, presschef på Saab till TT: ”Det här är ett stort stycke svensk industrihistoria”.

Genom att vara en viktig del i byggandet och leveranserna av nya T-X förstärks Saab ytterligare på området. En internationell framgång av den här magnituden är bra för företaget, för relationer samt fortsatt produktutveckling och framtida affärer. Det här kan mycket väl även öppna upp dörrar för Gripen på många håll.

Nu ser jag fram emot att leverera det första skolflygplanet till det amerikanska flygvapnet” säger Håkan Buskhe, VD och koncernchef på Saab.


Film: Boeing/SAAB T-X jet trainer – b-roll footage #TX #NewBoeingTX (1:42 min)

Boeing

Saab

Läs även Semper Miles: Sverige krigar om storkontrakt med helt nytt flygplan och Första prototypen nu på väg till USA? samt SAAB/Boeings T-X har genomfört sin jungfrutur och Gripen är lösningen på USA:s flygplansbehov

(Bilden: Saab Boeing T-X. Foto: ermaleksandr, flickr, PD https://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/)

– The cooperation T-X wins! Boeing/Saab awarded with contract for US Air Force new trainer

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]