Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

Fler journalister förbereder sig för uppdrag i konfliktzon

Än så länge ser den ut att bli av, den speciella utbildningen Uppdrag i konfliktzon där Försvarsmaktens överlevnadsskola och Högkvarterets kommunikationsavdelning anpassat förbereder journalister, fotografer m fl inför tuffa uppdrag i riskfyllda miljöer och konfliktområden. Det här är högt värderat i mediekretsar och Journalistförbundet erbjuder stipendier till stöd för ansökan.

Under en vecka varvas teori med praktiska övningar rörande allt från grundläggande överlevnad och sjukvård till kännedom om vapen och stridsfordon och hur man uppträder i fångenskap efter gisslantagning/kidnappning med mera. Kunskap och erfarenheter som kan göra stor skillnad förmedlad av erfarna specialister i svenska Försvarsmakten.

Utbildningen Uppdrag i konfliktzon har givits sedan 1996 och genom åren har hundratals från Sverige och utlandet tillgodogjort sig förståelsen inför miljöer, händelser och inte minst agerande mellan journalister och militärer.

Kursen genomförs under en full vecka i Karlsborg den 11-17 maj. I rådande tider kan det såklart komma att ändras men ännu har det inte förekommit några uppgifter om att kursen flyttas eller ställs in.

Försvarsmaktens överlevnadsskola (Fös)

Försvarsmakten – Kommunikationsavdelningen

Läs även Semper Miles: Medvetenhet och skydd mot risker vid arbete i konfliktområden och Starkt försvar i utveckling i journalistiskt trendbrott samt Fler än någonsin gör tummen upp för Försvarsmakten och Ny lag kan ge färre lycksökande fotografer på olycksplatser

(Bilden är från ett annat, tidigare tillfälle. Beskuren bild. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten.)

– Important and much respected course for media personnel to work in Conflict Zones. Anually arranged by skilled and experienced Swedish Armed Forces specialists

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]