Foto: Holger.Ellgaard

Ny lag kan ge färre lycksökande fotografer på olycksplatser

Ingen tycker väl om såna som fotograferar eller filmar på olycksplatser, oavsett om det sker i förhoppningen att kunna sälja till media eller slänga upp någonstans på nätet. Att passivt ägna sig åt sådant har hittills inte försvårats med lag men i år börjar det äntligen hända saker.

Från och med den första januari 2018 gäller vad som heter Olaga integritetsintrång. Lagen reglerar förvisso inte gärningen men väl spridningen. Den som sprider uppgifter om eller bilder på någon i en utsatt situation, t ex från en olycksplats, riskerar nämligen att dömas till böter eller fängelse i upp till två år. Vid grovt olaga integritetsintrång gäller straffskalan fängelse i lägst sex månader och högst fyra år! Ansvariga för publicering beläggs också med utökad skyldighet att förstå och se till att hålla rent från vad som omfattas av den nya lagen.

Vi har tidigare dryftat problemen med folk som fotograferar, filmar och är i vägen på olycksplatser. Nu ser det ut som lagstiftaren tar det här i rätt riktning – även om det, som polisen uttryckt det, kan bli svårt att utreda. Att bildmaterial och uppgifter inte längre kan användas lika fritt och vårdslöst samt risken att gripas, på plats eller senare, borde kunna göra skillnad och decimera det här vidriga fenomenet.

Läs även Semper Miles: Stoppa gamarna med lag och rätt och Kontroller kan vara så mycket mer  samt Journalistik eller nationens rätt till skydd?

(Bilden: Trafikolycka från ett tidigare tillfälle. Foto: Holger.Ellgaard, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)

– New law preventing photography on accident sites by making it a privacy violation, prohibiting publication. Can render up to 4 years in prison!

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]