Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Veterandagen 2021

Den 29 maj är en av årets viktigaste dagar. Då genomförs den ståtliga statsceremonin som uppmärksammar och hedrar våra veteraner som tjänstgjort och tjänstgör internationellt för fred, stabilitet och trygghet.

Normalt samlar det här stora skaror, på Gärdet i Stockholm, lokalt på många håll runt om i landet samt utomlands men p g a situationen med pandemin blir det för säkerhets skull, liksom i fjol, en avskild historia och inga kringaktiviteter.

Man kommer dock ändå att kunna samla och nå ut via digitala media. Den ceremoniella delen genomförs på Amfibieregementet och Berga slott och direktsänds av Försvarsmakten via Youtube med start 14:30 (länkat nedan). Något som faktiskt gör det hela tillgängligt för många fler.

Under förmiddagen den 29 maj hedras de stupade genom en särskild överflygning med Gripenplan över centrala Stockholm i Missing man-formation.

Försvarsmakten – Veterandagen 2021 (Youtube)

Sveriges Veteranförbund (SVF)

Gula Bandet – till förmån för Sveriges veteraner, svensk personal i utlandstjänst och deras anhöriga

Veteranstöd Rapid Reaction (VRR)

Läs även Semper Miles: Veterandagen blir allmän flaggdag och SVF i möte med Hultqvist om inkluderande och inflytande samt Veteranmonument med viktiga budskap till Sveriges riksdag och 150 svenskar i insatser mot terrorn med specialförbandsstyrkan Taskforce Takuba

(Bilden med H M Konungen vid minnesmonumentet Restare är från ett tidigare år. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten.)

– Veterans day, 29th May, to Remember and Honor those who served and serve for Peace, Stability and Security

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]