Foto: Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten

Vänsterpartiet kräver att fler svenskar skickas på utlandsuppdrag

Sverige har genom åren varit mycket aktiva fredsbevarare med personal i många oroshärdar runt om i världen. Nu tenderar antalet svenska soldater på utlandsmission minska och kommer 2021 att uppgå till färre än 400.

Enligt ett uttalande av Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling som TV 4-nyheterna publicerade igår borde Sverige ställa upp med mer för att lösa konflikterna i världen: ”Femtio länder bidrar mer än vad Sverige gör i nuläget”.

Det är dock skillnad på insats och insats för Vänsterpartiet har motsatt sig vår medverkan i det senaste uppdraget där vi bidrar med upp till 150 soldater samt materiel till Taskforce Takuba i Operation Barkhane, insatsen för fred och kontraterrorism i Sahel-regionen.

Antalet svenskar i utlandsuppdrag måste öka enligt Håkan Svenneling men under FN-flagg.

Samtidigt har omvärldsläget försämrats i vår närhet, och vi står inför utmaningen att genomföra, som försvarsministern uttryckte det, ”den största satsningen sedan 50-talet” vad gäller återuppbyggnaden av vårt nationella försvar. Är det verkligen läge att även öka fokus på närvaron utomlands just nu?

Försvarsmakten – Pågående internationella insatser

Försvarsmakten – Avslutade internationella insatser

Läs även Semper Miles: 150 svenskar i insatser mot terrorn med specialförbandsstyrkan Taskforce Takuba och Även Danmark åter till nationellt försvar och regional fokus samt Veteranmonument med viktiga budskap till Sveriges riksdag och Bror Richard Svärd om sina närapå 40 år med svenska insatser

(Bilden är från ett annat tidigare sammanhang. Svenska soldater på jakt efter vapen och annan olaglig verksamhet väster om Masar e Sharif, Afghanistan. Foto: Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten.)

– Socialist party ”Vänsterpartiet” demand more Swedish troops to be sent abroad under UN Command

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]