Foto: Copyright Saab AB

Tillsammans för nya ubåtar i världsklass

Den nederländska marinen planerar sedan en tid för ett större, viktigt steg. Den befintliga ubåtsflottan av Walrus-klass ska förnyas och man har nu tagit in anbud för fyra nya båtar.

Saab, i nära samarbete med Damen Shipyards Group, erbjuder avancerade expeditionsubåt C718 med den senaste tekniken och innovationerna. Med kunnande, förmågor och erfarenheter från (bl a) Blekinge-, Collins- och Walrusklassen ligger vi långt framme, troligen allra främst!

Expeditionsubåten C718:s unika förmågor både möter och överträffar behoven och kraven från Nederländerna. Vårt erbjudande utgör ett betydelsefullt bidrag till det nederländska försvarets operativa förmåga och samarbetet med lokal industri kommer att säkerställa en strategisk självständighet för landet…” säger Mats Wicksell, Senior Vice President och chef för Saabs affärsområde Kockums.

Anbudet innefattar ett integrerat och beprövat vapensystem samt ett av de bästa sensorsystemen i världen. Saabs innovativa design med låg signatur minimerar risken att upptäckas av sonarer och andra sensorer. Ett minst sagt världskänt faktum.

Sverige har genom Saab Kockums en lång tradition av att tillverka ubåtar i världsklass. Fyra nationer opererar för närvarande ubåtar och ubåtsteknik designad av Saabs affärsområde Kockums: Sverige, Australien, Japan och Singapore.

Nu ser vi fram emot positivt beslut, besked och fortsatt spännande samarbete våra länder emellan. Kontrakt för vinnande förslag är planerat till 2024.

Film: Saab – The new expeditionary submarine (2:57 min)

Saab – Products – Naval

Damen – Defence and Security

Wiki – Walrus-class submarine

Läs även Semper Miles: Redan i världsklass och de nya ubåtarna blir ännu vassare och Även HMS Halland till modifiering och uppgradering samt Säkrar och ökar förmågan på och under ytan och SLRR blir en betydande tillgång

(Bilden: Saab Expeditionary Submarine. Något beskuren bild. Foto: Copyright Saab AB. Filmen: Saab Youtubekanal.)

– Saab proposal for new Submarines to Netherlands Navy

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]