Foto: Joshua06

Nya regementsområden för I 21 i Sollefteå och Östersund

I framförallt lokala media har man glatt kunnat rapportera om hur den kommande återetableringen av Västernorrlands regemente, I 21, blir allt mer konkret. Nu står det klart var och hur för de två aktuella orterna Sollefteå och Östersund.

I Sollefteå kommer man, av vad vi erfar, till en början att husera vid den äldre, tidigare garnisonen i Hågesta men då det sedan drygt 20 år förekommer så mycket etablerad civil verksamhet där med både företagande och bostäder, blir det kortsiktigt. Istället kommer det att på annan plats, men tätt intill, uppföras ett nytt regementsområde med ändamålsenliga lokaler (jämför P 18 på Gotland).

Platsen för återetableringen av I 21 blir söder om orten i det av Fortifikationsverket nyligen förvärvade området, från riksväg 90 ner mot Tjärnmyrans- och i förlängningen Stormyrans skjut- och övningsfält.

Vad beträffar detachementet som upprättas i Östersund har valet fallit på Torråsen nordost om centralorten, alldeles intill befintliga Dagsådalens skjut- och övningsfält. Området kring Grytan vid Brunflo, som det tidigare spekulerats kring, kommer att användas för övningsändamål.

De nya regementsområdena med allt vad som hör till är planerat att stå helt klart 2028-2029 till en kostnad av bort emot en miljard kronor.

Västernorrlands regemente I 21 kommer närmast att återinvigas den 16 januari 2022.

Wikipedia – Västernorrlands regemente

Försvarsmakten – Ny mark till kommande regementet i Sollefteå

Försvarsmakten – Nu etablerar Försvarsmakten nya förband

Läs även Semper Miles: Anläggningen återsamlad och redo att ta form för militär återetablering och Gärna välbehövda återetableringar i kölvattnet av fokuset på Norrland samt Kanske ny vår för Norrlands försvar och samhällen och Garnisonen växer på sig efter köp men…?

(Bilden är en illustration föreställande kasern vid gamla I 21, Hågesta. Beskuren bild. Foto: Joshua06, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

– Västernorrland Infantry Regiment on its way to be reestablished. New locations determined

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]