Foto: Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten

Militära rörelser och strider längs finska sydkusten

Från Helsingfors till Hangö på finska sydkusten genomförs finska krigsövningen Sapeli 21 som omfattar drygt 1 350 värnpliktiga och reservister från Gardesjägarregementet med inslag av trupper från Pansarbrigaden och Markstridsskolan.

Sapeli 21 pågår mer eller mindre dygnet runt i månadsskiftet november-december och allmänheten har gjorts uppmärksam på att det kommer att förekomma hög närvaro av soldater och utrustning, rörelser, buller och eldöppnande med övningsammunition såväl dagtid som i mörker. Övningen sker på övnings- och skjutområden samt allmän- och privat mark i Helsingfors, Esbo, Vanda, Tusby, Kyrkslätt, Raseborg och Hangö.

Huvudsyftet är enligt den finska Försvarsmakten att stärka ”beredskap och prestationsförmåga i krävande stridsuppgifter i bebyggda områden och vid sydkusten”.

Parallellt med arméövningen Sapeli 21 rullar Marinen ut övningen Atrain 21 vilket bl a särskilt kommer innebära moment av samordnad verksamhet och strid vid kust och i hamnar för de båda försvarsgrenarna.

De båda övningarna är nationella försvarsövningar. Finland och Sverige har samarbetet vid många tillfällen, inte minst vad gäller amfibiska/kustnära operationer. Det finns dock inga officiella uppgifter om vår eventuella närvaro eller medverkan denna gång.

Det lär bli händelserika dygn. Hufvudstadsbladet uttrycker det: ”Den massiva krigsövningen kan orsaka buller i en vecka”. Men många minns och ännu fler förstår, kanske extra mycket då det rör sig om försvarsaktiviteter i en av de mer historiskt välkända, viktiga områdena. Sapeli 21 pågår 26/11-3/12 och Atrain 21 27/11-3/12.

Puolustusvoimat – Finska Försvarsmakten

Läs även Semper Miles: Sverige och Finland allt närmare för varandra och Bruket av lös ammunition som vi känner det på väg att fasas ut samt Affärer för nytt luftvärnssystem även till Finland och Utöver uppgraderingarna satsar man på helt nya vapen och Okänd soldat på svenska i autentisk krigsmiljö

(Bilden: Finsk soldat från ett annat, tidigare tillfälle. Foto: Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten.)

– Finnish Army and Navy in exercises SAPELI 21 and ATRAIN 21, November-December transition

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]