Foto: Sara Burlage/Försvarsmakten

Mer muller i mörkret att se fram emot

Just nu intensifieras verksamheten på/från Skaraborgs flygflottilj F 7 under några veckor då det vankas övningar omfattande enheter av stridsflyg och transportflyg – i både dagsljus och mörker.

Att flyga i mörker ställer andra krav än vid flygning i dagsljus, och måste därför övas” påpekar man från flottiljen. Normalt genomförs mörkerflygningar återkommande en dag i veckan men nu kan vi alltså se fram emot ytterligare av den varan. Se och se förresten, det kommer åtminstone att höras och ljud tenderar att upplevas starkare i mörkret, inklusive det tacknämliga från vårt eget flygvapen, ljudet av frihet.

Närmast handlar det om utökade kvällsflygningar med Gripenplan som startar och landar på Såtenäs fram till midnatt under perioden måndag den 9 november till och med torsdag den 12 november.

UPPDATERAT 2020-11-09: Under eftermiddagen har Blekinge flygflottilj F 17 meddelat att även de genomför mörkerflygning under perioden 9-12 november.

Skaraborgs flygflottilj, F 7

Blekinge flygflottilj, F 17

Flygvapnet

Läs även Semper Miles: Svensk övning på gång med betydande amerikanska inslag och Uppdrag i alla ljusförhållanden med Hkpflj samt Välskötta f d Lidköpingsbasen blir åter skyddsobjekt och Flyg fritt och bli ett ess i Gripen med senaste versionen

(Bilden: JAS 39 Gripen taxar under en tidigare mörkerflygövning. Foto: Sara Burlage/Försvarsmakten.)

– Intensified night and day flight operations for western Swedish Air Force Wing F 7

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]