Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Svensk övning på gång med betydande amerikanska inslag

Sedan mitten av oktober har vi haft dem på plats, inbjuden amerikansk personal och båtar som tillsammans med oss, med utgångspunkt Karlskrona, tränar framförallt navigering i den utmanande svenska skärgårdsmiljön. En del av vad som visar sig vara förövningsverksamhet inför vad som komma skall.

Försvarsmakten meddelar att en gemensam övning ”planerad sedan länge” är på gång och kommer genomföras längs de södra och mellersta delarna av den svenska östersjökusten samt ute i Östersjön där Sverige och USA deltar med enheter för verksamhet i samtliga element – luft, mark och sjö.

Övningen är en del av det bilaterala samarbetet med syfte ”att stärka Försvarsmaktens förmåga att snabbt kunna genomföra gemensamma operationer och insatser tillsammans med andra.”

Under helgen ansluter fler amerikanska enheter och bl a kommer mångsidiga tiltrotorplanet CV-22 B Osprey att anlända för tillfällig basering på Skaraborgs flygflottilj i Såtenäs. Detaljerna är få men även medverkan av amerikanska specialförband har nämnts.

När huvudövningen är tänkt att gå igång och för hur länge är ännu inte kommunicerat, endast ”om några veckor”.

Försvarsmakten

US Army
US Navy
US Air Force
US Marines
US Special Operations Command

Wiki – V-22 Osprey

Läs även Semper Miles: Två intensiva veckor när US Marines övar med Amf 1 och Senaste mångsidiga Carl-Gustaf M4 till US Army samt Behov och vision i jätteprogram för samtliga nya helikoptrar och Dygnet runt på väst-, syd- och östkusten med Swenex 20

(Bilden med svenska och amerikanska specialförbandsoperatörer är från ett annat, tidigare tillfälle. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten.)

– Sweden to host a joint military exercise to start ”in a few weeks” containing Swedish and American forces for for Air, Land and Sea activities

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]