Foto: MKFI

Modernare, populärt artilleri stärker Estland

De två första pjäserna i estländska försvarssatsningen på 155 mm bandhaubits (Self-Propelled Howitzer) har levererats. En viktig del i det pågående arbetet med att öka försvarsförmågan.

Totalt handlar det om 18 stycken K9 Thunder från Hanwha Defense i Sydkorea, vilka beställdes i en affär tillsammans med Finland för ett par år sedan. Även Norge har anammat artillerisystemet.

K9 är bepansrade och väger in på omkring 47 ton men med relativ smidighet att snabbt ta sig fram, omgruppera o dyl. Varje enhet bär med sig 48 granater, kan avfyra 6-8 skott per minut med en räckvidd på upp till 52 km beroende på val av ammunition.

En del kan kanske tycka att antalet känns lågt men för Estland, med en landareal aningen mindre än Jämtlands län, är tillskottet att se som rätt skapligt.

De återstående 16 ska enligt uppgift levereras löpande fram till 2023.

Hanwha Defense – K9 Thunder Self-Propelled Howitzer

Republic of Estonia – Defence Forces

Läs även Semper Miles: Fler nya fordon från Volvo förstärker Estlands försvar och Estland satsar på nya automatkarbiner samt Finland ser behov och bygger vidare på sitt försvar och Svenska Archer möjlig kandidat och testas i USA

(Bilden, där en finsk K9 visar upp sig för allmänheten, är från ett annat sammanhang. Foto: MKFI, PD.)

– First two delivered of the totally eighteen K9 Thunder SPH for Estonia