Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten

Liv och rörelse och visst buller vid övning inne i huvudstaden

Så är man i full färd med övning i de centrala delarna av Stockholm igen. Den här gången är det militärpolisen som fullt utrustade under vecka 12 (23-26 mars) genomför övningsmoment ”som syftar till att öva förmågan att förstärka skyddet av Försvarsmaktens skyddsvärda verksamhet”.

Totalt rör det sig om ett 40-tal soldater ur 11:e militärpolisbataljonen som med fordon och till fots rör sig och övar på ett flertal platser där bl a City, Östermalm, Kungsholmen, Vasastan och Karlberg särskilt nämnts i förhandsinformationen. Tillfälliga avspärrningar och öppnande av eld med lös ammunition förekommer i parken vid Militärhögskolan i Karlberg.

Militärpolisbataljonen är ett säkerhetsförband med många uppgifter och kan med mycket kort varsel sättas in i hela Sverige samt vid utlandsoperationer. Styrkan utbildas och fortbildas i huvudsak på Livgardet och Polishögskolan.

Film: Försvarsmaktens enda militärpolisbataljon (8:20 min)

Försvarsmakten – 11:e militärpolisbataljonen

Försvarsmakten – Jobb och utbildning – Militärpolis

Läs även Semper Miles: Livgardet fyller stolt 500 år och Soldater på flera håll i Stockholm igen samt Finskt regemente övar strid i bebyggelse i Sverige och Polisen utrustas med tunga skyddade terrängfordon från Frankrike

(Bilden är från ett annat, tidigare övningstillfälle. Beskuren bild. Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten. Filmen: Försvarsmakten Ýoutubekanal.)

– Units from Military Police Bn on week long exercise in central Stockholm

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]