Foto: Försvarsmakten

Soldater på flera håll i Stockholm igen

Ett par hundra stridsutrustade soldater ur Livgardets Livbataljon bekantar sig med sin naturliga terräng och genomför olika övningsmoment i huvudstaden under ett par dagar.

På tisdag och onsdag (15-16 september) kan man få syn på dem när de gruppvis utför stundom prövande uppgifter samt rör sig ”i city, på Kungsholmen, Gärdet, Djurgården samt flera andra platser”.

Den militära närvaron i Stockholm brukar tas emot väl och är inte längre något som får flanerande invånare och besökare att överraskas allt för mycket eller för den delen störas nämnvärt. Tvärt om handlar det om en positiv utveckling där vi upplevt olika typer av övningstillfällen som väckt både nyfikenhet och uppskattning.

Inget eldöppnande är planerat denna gång. Försvarsmakten har i förväg informerat allmänheten om vad som komma skall.

Livbataljonen är det insatsförband som vid kris och krig förstärker skyddet av rikets och Försvarsmaktens ledning samt viktiga objekt i och omkring huvudstaden. Livbataljonen är också det förband som ansvarar för den statsceremoniella verksamheten inom Försvarsmakten och skyddar de Kungliga slotten.”

Livbataljonen

Livgardet

Läs även Semper Miles: Ett par hundra soldater förstärker säkerheten kring makten och Ny ställföreträdande arméchef från och med idag samt Tillbakablick – Soldater överallt och Strid i bebyggelse omfattar även strid UNDER bebyggelse

(Bilden är från förra årets strapatser och momentet med firning från Fjällgatan. Foto: Försvarsmakten.)

– Some 200 soldiers out of the Royal Life Guards Regiment exercise in their natural environment, the Swedish Capital

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]