Foto: Peter Timo Staggemeier, Flyvevåbnets Fototjeneste

Leopard 2A7:orna har börjat rulla in hos de danska pansarförbanden

Just nu pågår uppgradering av Danmarks stridsvagnar, s k Main Battle Tanks, som roteras mellan Danmark och Tyskland. Det kommer pågå löpande och i dagarna var det med stor glädje och stolthet som man tog emot de tre första på förband, närmare bestämt på Jydske Dragonregimentet i Holstebro, Jylland.

Efter att vagnarna, som lastades av en bit utanför garnisonen, rullat in, paraderat och välkomnats på regementet vankas det nu infasning och utbildning för personalen.

Forsvarsministeriets Materiel og Indkøbsstyrelse, FMI (motsv FMV), har haft vagnar och materiel för test, utvärdering o dyl under de senaste åren men nu har alltså de första kommit på plats i verksamheten. Det officiella, ceremoniella överlämnande från FMI till Armén kommer att genomföras i maj som planerat.

Totalt rör det sig om 44 stycken Leopard 2 som moderniseras för att bl a uppnå ännu bättre skydd, rörlighet, eldkraft samt ledningssystem och enligt tidigare uppgift ser Danmark fram emot att ha samtliga levererade till 2022. Samtidigt har man passat på att beställa sju nya kompletta brobandvagnssystem baserade på Leopard 2 (som motsvarar vår Brobandvagn 120). Dessa kommer att levereras in i perioden 2022-2025. Storstilat, det är bara att gratulera!

Forsvaret – Haeren – Jydske Dragonregiment

Krauss-Maffei Wegmann – Leopard 2 with the performance characteristics of the A7+

Forsvarsministeriets Materiel og Indkøbsstyrelse, FMI

Försvarsmakten – Stridsvagn 122

Försvarsmakten – Brobandvagn 120

Läs även Semper Miles: Leveransen av nya Scanialastbilar till danska försvaret har börjat och Nytt artilleri och kompletterande order ger Danmark fler enheter samt Danska Försvarsmakten i ord och bild för alla och Svensk kamouflage i stororder för nya tyska stridsvagnar

(Bilden: En dansk Leopardkampvogne 2A7 från ett tidigare testtillfälle. Något beskuren bild. Foto: Peter Timo Staggemeier, Flyvevåbnets Fototjeneste.)

– First three (of some 44 ordered) upgraded Danish Leopard 2A7 Main Battle Tanks has arrived the regiment

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]