Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

Imponerande transportbjässe besöker Östersund på söndag

I morgon söndag den 9 februari vid lunchtid, preliminärt sagt klockan 12:30, landar Försvarsmakten en C-17 Globemaster från samarbetet Strategic Airlift Capability program (SAC) på Östersunds flygplats. Det är en imponerande transportbjässe för såväl trupp, fordon och materiel m m som hälsar på hos stolta forna Jämtlands flygflottilj F4 på Frösön. Planet är 53 meter långt, nästan 17 meter högt, har 58 meter mellan vingspetsarna och kan lasta drygt 77 ton!

Som vi uppmärksammat tidigare har det gått och blivit väldigt tätt med den militära aktiviteten från samtliga försvarsgrenar i den här delen av Sverige. C-17-besöket är ytterligare ett prov på detta.
”Det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde har förändrats. Nedre Norrland är ett strategiskt viktigt område med förbindelser i såväl nordlig-sydlig som öst-västlig riktning. Försvarsmakten kommer därför under en längre period att genomföra verksamhet på land, i luften och på vattnet i Jämtland, Ångermanland och södra Bottenviken” säger Försvarsmakten i ett tidigare pressmeddelande. En god utveckling!

Uppgifter eller uppdrag i samband med det aktuella besöket i Östersund vid 12:30-snåret på söndag, utöver att visa upp sig, är inte kommunicerat men det rör sig om ett kortare stopp. Planet kommer under eftermiddagen sedan att lyfta för att gå vidare till Visby på Gotland och landa där ca 14:30.

Strategic Airlift Capability – Heavy Airlift Wing

Försvarsmakten – Boeing C-17

Försvarsmakten – Skaraborgs flygflottilj, F 7

Försvarsmakten – Flygvapnet

Läs även Semper Miles: Viktig förmåga när Hercules landar och lyfter på landsväg och Affärer och planer för flygande brandbekämpare samt Brasiliens första Gripen flyger och samtidigt har Embraer KC-390 nu börjat levereras och Gör en god affär som samtidigt gagnar nationen

(Bilden: En landande C-17 Globemaster, den här gången i Karlsborg, är från ett tidigare tillfälle. Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten.)

– C-17 Globemaster from Strategic Airlift Capability visiting Östersund on Sunday

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]