Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten

Viktig förmåga när Hercules landar och lyfter på landsväg

Att vårt flygvapen använder vägnätet för reserv-/vägbaser vet de flesta och det är en imponerande syn att se Gripenplan hastigt landa och lyfta på dessa breddade raksträckor som finns på många, många håll runt om i landet.

Även större och tyngre maskiner kan uttnyttja den här lösningen. Nu på tisdag den 10 april kommer Skaraborgs flygflottilj (F 7) att öva start och landning med Transportflygplan 84 ”Hercules” på riksväg 44, vid Täng drygt två mil sydväst om Lidköping! Fyra tillfällen är planerade då vägen stängs av helt och det istället görs plats för imponerande syner och majestätiskt mullrande. Dessa tidpunkter blir max 30 minuter vardera och är: 09:35, 10:35, 11:35 samt 13:35

Det rör sig om viktig förmåga hos flottiljen som leder och hanterar all verksamhet kring Försvarsmaktens transport- och specialflyg. Allmänheten är informerad och man ber om överseende med eventuella störningar i samband med övningarna (trafikstopp och ljudnivån) men den som förstår nyttan och vikten av det här lär inte störas. Bara att ta in i fulla drag för de som råkar befinna sig på plats på tisdag.

Enkel översikt av platsen

TP 84 Hercules

Skaraborgs flygflottilj, F 7

Läs även Semper Miles: Snabb operativ effekt och långa avancerade flygpass under veckans övning och Är nykomlingen från Embraer vårt nya transportflyg? samt Gemenskapen i Aurora fortsätter i Baana och Ruska och Snart samtliga Nordiska flygbaser i viktigt samarbete

(Bilden visar en TP 84 Hercules vid ett tidigare tillfälle.)

– Swedish fighter jets use common road network to land, take off and base. An opportunity open for more aircraft types such as the heavy C-130.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]