Foto: Hans Berggren, Copyright Saab AB

Svensk kamouflage i stororder för nya tyska stridsvagnar

Det tyska företaget Krauss-Maffei Wegmann (KMW), som utvecklar och tillverkar stridsvagnen Leopard, har lagt en beställning på Saabs världsberömda kamouflagesystem Barracuda Mobile Camouflage System (MCS).

Svenska MCS ger vad man kallar ett mobilt multispektralt skydd mot allt från ultraviolett stålning, synligt ljus, närinfrarött ljus till värmesensorer och radar. Viktiga egenskaper på det moderna slagfältet för att försämra fiendens förmåga att upptäcka mål och anfalla. Dessutom skyddas de egna fordonen och soldaterna mot värmestrålning.

Maskeringen i den aktuella affären är i skogskonfiguration och ska monteras på den allra senaste versionen Leopard 2 A7V. Det blir alltså marknadens bästa maskering för de bästa stridsvagnarna i världen. (I Sverige förlitar vi oss också på pansar av modellen Leopard 2, benämnd Stridsvagn 122.)

Den här ordern gör det möjligt för kunden att utrusta sina stridsvagnar med ett pålitligt, multispektralt och beprövat kamouflagesystem. I år firar vi att vi har utvecklat statiska och mobila kamouflagesystem i 60 år, och den här ordern är ett bevis på den erfarenheten”, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

Saab Barracuda AB har sitt huvudkontor i Gamleby, ca två mil nordväst om Västervik i östra Småland. Företaget grundades 1957 och fick sin första exportorder 1960. Sedan 1999 ingår Barracuda i Saab-koncernen och idag har man ca 100 anställda i Gamleby. Barracuda anses vara världsledande på multispektralt skydd och är en stor aktör med export till ett 60-tal länder.

Leverans av den tyska ordern kommer att genomföras under 2018-2022.


Film: SAAB Barracuda Advanced Camouflage Systems (3:00 min)

Läs även Semper Miles: Polsk istället för svensk stridsvagn strax redo för världsmarknaden och Norges pansar på knä – kan ta över 10 år att ordna samt Stealth gammalmodigt i och med Kinas framsteg inom radar?

(Bilden illustrerar inte en Leopard-vagn men väl kamouflagesystemet: ”The Mobile Camouflage System (MCS) provides protection to vehicles while moving and during combat.” Från ett tidigare tillfälle och beskuren. Foto: Hans Berggren, Copyright Saab AB.)

– Saab has received an order from the German company Krauss-Maffei Wegmann GmbH for Mobile Camouflage Systems (MCS) for new Leopard 2 A7V tank.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]