Foto: FMI, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

Nytt artilleri och kompletterande order ger Danmark fler enheter

Det danska försvaret är mycket nöjt med valet av artillerisystemet CAESAR 8×8 och har i dagarna genom FMI, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (motsvarande vårt FMV), valt att köpa in fler av den franska lösningen.

Man har tidigare förlitat sig på den amerikanska medeltunga bandhaubits M109, ett system som hunnit vara med i gott och väl över 50 år, givetvis med versioner och uppgraderingar, men nu blir det nytt och modernt.

Under våren 2017 bestämde man sig för ersättare och valet föll på Nexter Systems CAESAR, hjulburet på Tatra-chassi T-815 8×8. En produkt som hade premiärvisats bara omkring 1,5 år innan på försvars- och säkerhetsmässan DSEI. Femton stycken blev det i en affär värd motsvarande drygt 429 miljoner svenska kronor (i dagens kurs).

Ett flertal avancerade tester och kontroller har genomförts i Danmark, Tyskland och på Bofors testcenter i Karlskoga och ingenting tyder på annat än att man anser sig ha gjort ett gott val som passar det danska försvarets behov och uppdrag.

Nu meddelar FMI att man utnyttjar sin option för fler enheter och ska i dagarna ha skrivit på för ytterligare fyra.

Den första batchen ska vara levererad i sin helhet 2020 och den nyss tecknade tilläggsbeställningen kommer att ansluta 2023. Detta gör att Danmark (så långt) kan se fram emot ny eldkraft med 19 nya pjäser.


Film: Ny artillerikanon brager løs på Vejers Strand (2:17 min)

Nexter – Our products

Nexter CAESAR 8×8, informations-/faktablad (PDF)

Forsvaret – Hæren

Läs även Semper Miles: Danmark satsar på fordonsmonterat intelligent GRK-system och Premiär för Grkpbv 90 och strax går serieproduktionen igång samt Tusentals skott i skarpskjutningar med Archer på Gotland och USA köper in Bofors Bonus för sin tunga eld

(Bilden: En CAESAR 8×8 under eldgivning. Något beskuren bild. Foto: FMI, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, via Forsvaret. Filmen: Forsvaret Youtubekanal.)

– More Nexter CAESAR 8×8 artillery systems ordered by Denmark

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]