Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Tusentals skott i skarpskjutningar med Archer på Gotland

Även artilleri behöver övas på Gotland och det med verkan över ordentliga distanser. Nu gör Försvarsmakten slag i saken och har till att börja med lämnat in ansökan om miljötillstånd eftersom det innebär att man med Archer-systemet önskar skjuta mot Tofta skjutfält från flera olika håll med avstånd på bort emot 2,3 mil. De sex utökade skjutplatserna i ansökan är tänkt att gälla för 65 tillfällen och upp till 100 skott vardera per år. Allt enligt uppgifter presenterade av tidningen Hela Gotland.

Förutsättningarna har förändrats nämnvärt sedan de mycket ledsamma och dumdristiga nedskärningarna på ön. Förr var närvaron hög och det övades ordentligt än här än där, även artilleri på land och kust. Idag råder en annan normalbild på sina håll. Vi hoppas och tror att majoriteten dock ser återkomsten av försvaret som en viktig del för tryggheten i vardagen.

Närmast ska Region Gotland inkomma med sitt yttrande, innan den sista maj, som Försvarsmakten sedan ska kommentera. Av tidigare erfarenheter när det gäller allt från försvarets blotta närvaro till ljud- och miljöstörningar i den här delen av landet kan även detta ärende komma att behöva stötas och blötas en tid. Miljöprövningsdelegationen tror dock att ett beslut kan komma i september i år.


Kartskiss över områdena som skulle inrymma artilleriskjutplatser och Tofta skjutfält

Försvarsmakten – Archer

Artilleriregementet (A 9)

Läs även Semper Miles: Starkt framåt på Gotland trots ständiga prövningar och Artilleriet imponerar – Får vi fler regementen? samt Rejäl Bonus klar för ännu vassare artilleri och Att återföra hamnen kan innehålla en tuff men mycket viktig lärpenning

(Bilden är från ett tidigare tillfälle.)

– Swedish Armed Forces want to conduct heavy artillery exercises with the Archer system on Gotland island

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]