Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Klart med val av system och leverantör för NCU

Någon gång i kvartal ett var det sagt att kunna presenteras och igår kom så beskedet, bekräftat från flera håll.

Så är den viktiga affären för nytt gemensamt uniformssystem till de nordiska ländernas försvarsmakter i hamn! Processen har pågått länge och med ett nära, intensivt samarbete genom försvarssamarbetet Nordefco och försvarsmaterielverken. Det är den första affären i sitt slag där samtliga nordiska länderna går samman i en gemensam upphandling.

Det norska familjeföretaget Oskar Pedersen AS gavs till slut förtroendet att tillverka och leverera Nordic Combat Uniform (NCU). Pedersen är verksamt sedan 1925 och enligt egen utsago redan leverantör till såväl norska- som svenska försvaret samt svenska polisen.

Under tisdagen den 8 februari samlades man på Akershus fästning i Oslo för undertecknandet och med det göra uppgifterna kring valet allmänna.

Vi kan se fram emot ett toppmodernt, funktionellt och flexibelt stridsuniformsystem så våra soldater, män och kvinnor, i första hand bäst ska kunna möta behoven i tuffa nordiska klimatförhållanden, men även i konfigurationer för att verka i internationella operationer.

Flera av plaggen med samma snitt, form och bruk i Sverige, Danmark, Finland och Norge presenterades i och med detta på bild – dock ännu utan respektive lands unika kamouflage, där Sverige kommer att anta en vidareutvecklad mer småmönstrad variant av M 90.

Affären är i sin helhet värd 525 miljoner Euro, motsvarande drygt 4,4 miljarder svenska kronor, och leveranserna av det nya uniformssystemet kommer att ta sin början i slutet av 2022.

Film: Innovative Layering System for Nordic Combat Uniform Contract (1:55 min)

Nordic Defence Cooperation, Nordefco

Försvarets materielverk, Sverige
Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, Danmark
Försvarsmaktens logistikverk, Finland
Forsvarsmateriell, Norge

Oskar Pedersen AS

Försvarsmakten – Klart med leverantör av ny uniform, inklusive bilder från Nordefco

Läs även Semper Miles: Spänningen tätnar för var dag kring NCU och Det är riktigt nära nu för nya Nordiska stridsuniformen NCU samt Nya uniformer och kanske får vi nytt svenskt kamo i allafall och Materielen i Norden med likheter och olikheter som gör oss starkare

(Bilden: De nya uniformerna i och med undertecknandet i Akershus fästning, Norge. Något beskuren bild. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret. Filmen: GORE-TEX Brand Youtubekanal.)

– Signed for choice of system and supplier of new Nordic Combat Uniform, NCU, to Sweden, Denmark, Finland and Norway

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]