Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten

Gemensamt över Baltikum och internationellt luftrum

Nu drar den tredje och avslutande övningen i årets serie av Ramstein Alloy igång (19.3) med bevakning och försvar av det baltiska luftrummet med omnejd. Flera s k Artikel fem-scenarier ingår som bygger på den fundamentala principen att ifall någon ger sig på ett Natoland, ger den sig på samtliga Natomedlemsländer som då står eniga att skydda och slå tillbaka.

Under perioden 17-19 september samlas flera nationer för att säkra och öva samt främja relationer, interoperabilitet och samordning, brukligt i samverkan med partnerskap för fred-länderna Sverige och Finland.

De två tidigare upplagorna 2019 genomfördes i april och juni där vi samverkade med enheter från Norge, Polen, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Ungern. Uppgifter om vilka som blir med den här gången är knapphändiga men kanske Danmark som är på plats sedan början av september för fyra månader Air Policing (eAP) i området – och så landade en av Natos AWAC-plan E-3A i Riga för några dagar sedan, en viktig resurs som ingått i Ramstein Alloy tidigare.

Det blir även besök och möten på högsta nivå i regionen. Under måndagen och tisdagen är general Kivinen, Kommendören för finska Försvarsmakten, i Estland för att träffa sin estniska motsvarighet generalmajor Martin Herem, landets högsta militära ledning och Estlands försvarsminister Jüri Luik.

Samtidigt är vi igång i luften här hemma med taktisk flygövning och vad gäller övriga verksamhetsområden, hav och land, avrundas strax marinövningen Northern Coasts som pågått i två veckor och en omfattande insatsövning pågår i Sveriges femte största stad Västerås samt att vi är inne i en period av flera lokala krigsförbandsövningar – med mera.
Det i särklass största som händer för tillfället är den ryska megaövningen Tsentr 2019.

Händelserika dagar med Ramstein Alloy, och på annat håll, att vänta den närmaste tiden alltså.

NATO Air Policing

Läs även Semper Miles: Två flygflottiljer i längre övning över norra Sverige och Tusen soldater tillsammans med myndigheter m fl i försvar av Västerås samt Stort internationellt samarbete i Northern Coasts 2019 och Nedräkning till höstens ryska storövning Tsentr 2019

(Bilden är från ett annat, tidigare tillfälle. Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten.)

– Ramstein Alloy 19.3 in the Baltic Area during 17-19 September with several NATO and PfP

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]