Foto: Mil.ru

Nedräkning till höstens ryska storövning Tsentr 2019

Ingen utom övningsledningen och uppåt har känt till exakt när storövningen Tsentr 2019 blir av. Det ryktades tidigt om någon gång under perioden 9-23 denna månad och ju närmare vi kommer har tidsspannet krympt. Senaste uppgifterna har börjat återkomma tätare där man säger att övningen brakar igång måndag den 16 september och sedan ska pågå under en knapp vecka.

Självklart vet varenda soldat vad som är i antågande men starten ska ändå komma lite överraskande, både för dessa och omvärlden, och brukar inledas med beredskapskontroller. Och det är några som deltar, minst sagt.

Enligt siffror som figurerar (hemliga så det förslår och inte alltid att lita på) tros Tsentr 2019 omfatta kring 130 000 soldater, 20 000 fordon och vapenenheter, 600 luftfarkoster samt 15 fartyg.

Ryssarna roterar de här övningarna i fyraårsperioder mellan de olika militärdistrikten. Vi minns kanske särskilt senaste ”Zapad” (väst) 2017 alldeles i vår närhet där Sverige m fl dessutom ska ha utgjort anfallsmål, ifjol övade man i ”Vostok” (öst) och den här gången handlar det om ”Tsentr” som berör distriktet center – inkluderande norr.

De här årliga, större höstövningarna har dessutom börjat få inslag av andra deltagande nationer där senast Vitryssland var med i Zapad samt Kina och Mongoliet var med i Vostok. I Tsentr kan vi få se medverkande kontingenter från Kina, Kazakstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Uzbekistan samt de inte riktigt såta vännerna Indien och Pakistan!

Verksamheten/målen i övningen delas in i två huvuddelar där den första sägs vara av defensiv sort med inslag som terrorbekämpning, spaningsoperationer, luftvärn och allmänt försvar medan den andra har fokus på offensiva operationer, där man inte givit några exempel.

Flera platser för övning har pekats ut mot/längs gränsen till Kazakstan, i närheten av Astrakan och Azerbadjan vid Kaspiska havet. Moment kan även komma att genomföras på de deltagande ländernas territorium.

Övning av ordentliga mått kommer också att genomföras i norr, från Barents hav och Novaja Zemlja, österut till Nysibiriska öarna och Östsibiriska havet med vad som beskrivs som den största expeditionsstyrkan på 38 år med strid mellan styrkor av brigads storlek. Det är också ett tillfälle att testa tillförd och ny materiel och vapen i den arktiska miljön. Något som Norge uttalat oro kring.

Kanske är det datumen 16-21 september som gäller för Tsentr 2019. En sak kan vi vara säkra på och det är att storövningen blir av och att nedräkningen, som pågått en tid, har gått in i sin slutfas.

Läs även Semper Miles: Sverige anfallsmål i ”försvarsövningen” Zapad och Rysk marinövning av det större slaget i Östersjön samt Ansträngd rysk budget men försvarsmakten prioriteras och Ryssland nära inpå och kan testa skarpa robotar mitt i pågående Natoövningen

(Bilden är från senast, Tsentr 2015. Något beskuren bild. Foto: Vadim Grishankin, Mil.ru, CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)

– Final countdown for Russian exercise Tsentr (Center) 2019 with some 130.000 troops to conduct defensive and offensive activities in North and South. Likely to be initiated 16th September

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]