Foto: Jonas Helmersson/Försvarsmakten

Tusen soldater tillsammans med myndigheter m fl i försvar av Västerås

Rikshemvärnschefens insatsövning genomförs i Västeråsområdet under perioden 16-22 september, alltså under hela vecka 38 (eller ”vecka 938” om man hellre håller sig till den militära terminologin).

Det blir full fart med ett stort deltagande när man sätter in runt 1 000 soldater med fordon, hundar, båtar och flygplan på flera ställen och självklart kommer man att röra sig mellan dessa. Det kommer dessutom att höras då det förekommer eldöppnande med övningsammunition – ofarlig men låter som på riktigt.

Övandet äger rum på flera platser, i olika miljöer och längs vägarna i och kring Västerås. I själva centralorten betyder det aktivitet i centrum, i hamnen, kring flygplatsen, ute på Västeråsfjärden och mer. Scenariot är att högsta beredskap gäller i hela landet och man fokuserar här på väpnade strider och olika samhällsstörningar.

Polisen, Räddningstjänsten, Länsstyrelsen, Region Västmanland, Västerås stad, Västerås Flygplats, Mälarenergi, Mälarhamnar m fl medverkar och övar för att bistå försvaret och se till att samhället fungerar så bra som möjligt vid en allvarlig samhällsstörning, i kris och krig.

Information om den större insatsövningen och har gått ut i förväg och det kommer vara skyltat samt finnas övningsledning/övervakande personal på plats som bär väl synliga blå-gula band på ärmen. Allmänheten uppmanas att följa instruktioner från såväl övande personal som från övningsledningen.


Västerås stad – Liten enkel kartöversikt med övningsområden

Västerås stad – Militär övning i Västerås

Läs även Semper Miles: Nya boken Maria är med i Hemvärnet lyfter fram, förklarar och hyllar och Just nu är allt svenskt hemvärn inkallat i beredskapskontroll samt Strid i bebyggelse omfattar även strid UNDER bebyggelse och Frivilliga flygkåren har flyttat

(Bilden är från ett annat, tidigare tillfälle av övning i tätbebyggt område, den gången Timrå med omnejd. Något beskuren bild. Foto: Jonas Helmersson/Försvarsmakten.)

– Military and civilian defence exercise in the city of Västerås and its surroundings. Some 1.000 fully equipped soldiers of the Home Guard together with the Police, Rescue Services and most local authorities are engaged

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]