Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Dags för högtidlig återinvigning av jägarregementet K 4

Fem nya regementen och en ny flygflottilj ska inom kort etableras för att ytterligare stärka närvaron och försvarsförmågan. Först ut blir Norrlands dragonregemente (K 4) i slutet av veckan, närmare bestämt fredag den 24 september.

Hans Majestät Konungen återinviger högtidligt och såväl Statsministern som Överbefälhavaren samt särskilt inbjudna kommer att finnas på plats. Utöver ceremonin kommer det att hållas förevisningar av materiel och stridsmoment.

Det här är det många som sett fram emot och väntan har varit lång sedan omstruktureringen/vilan för omkring 16 år sedan. Under tiden har behovet alltjämt funnits och från Försvarsmaktens sida har man stått redo (se vår tidigare artikel ”AJB står redo att uppgraderas till Jägarregementet” länkad nedan).

Överste Teddy Larsson, som började sin militära karriär med grundutbildning i Arvidsjaur 1989, tar befälet som regementschef. Han har en omfattande bakgrund, bl a som bataljonschef vid AJS, kontingentschef i Mali, chefsroller på Arméstaben m m.

Deltagandet i återinvigningen är begränsad med hänsyn till pandemin och det är också orsaken till att den stora händelsen inte är öppen för allmänheten. Dock kan alla se fram emot att kunna följa ceremonin Live via Arméns jägarbataljons Instagramkonto med start klockan 11:30.

UPPDATERAT 2021-09-24, 20:15: FM – K 4 är tillbaka – nu växer Försvarsmakten

Film: Norrlands dragonregemente K 4 återetableras (0:57 min)

Arméns jägarbataljon, AJS, på Instagram @armensjbat

Försvarsmakten – Arméns jägarbataljon

Försvarsmakten – Jobb & utbildning – Jägarsoldat

Wikipedia – Norrlands dragonregemente

Läs även Semper Miles: AJB står redo att uppgraderas till Jägarregementet och Den största satsningen sedan 50-talet samt Återupprätta nedlagda regementen och Det är riktigt nära nu för nya Nordiska stridsuniformen NCU

(Bilden är från ett tidigare tillfälle. Jägargrupp rekognoserar inför kommande stridsuppgifter. Något beskuren bild. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten. Filmen: Försvarsmakten Youtubekanal.)

– Swedish Ranger Regiment K 4 to be officially reestablished at a ceremony on Friday

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]