Foto: BAE Systems. Copyright © 2019 BAE Systems

Beprövade och framtidssäkrade CV90 i erbjudande för stororder

Efter att först ha avvaktat ska BAE Systems nu ha inkommit med sitt anbud till Fas 3 i Australiens stora upphandling LAND 400 för att förnya sin fordonspark. Projektet öppnade för anbud till Fas 3 redan hösten 2018 men det är nog bäst att inte hasta utan seriöst skänka varje detalj i såväl kravställning som erbjudande yttersta uppmärksamhet.

I Fas tre handlar det om att införskaffa 450 av de bästa bandgående stridsfordonen som går att få tag i. Då är såklart svenska CV90 given och här talar man om det senaste i form av MkIV och MkV. Det imponerande systemet är redan i produktion, fortsatt utvecklad och framtidssäkrad, finns tillgängligt i 15 varianter, är beprövad i strid och har goda referenser. Idag är 1 280 stycken CV90 i tjänst hos sju nationer, varav fyra Natoländer. Faktum som gör den till en stark kandidat.

Bland de andra som bekräftat tänker vara med är koreanska Hanwha som tillsammans med australiensiska Electro Optic Systems erbjuder K21 IFV och såklart tyska Rheinmetall med KF41 LYNX. Rheinmetall som redan vunnit Fas 2 för 225 hjulgående stridsfordon med sin Boxer CRV – dock efter mycket hård kamp mot AMV35, samarbetet inom BAE mellan Patria och Hägglunds.

Ytterligare fordon som nämnts som möjliga kandidater är brittiska Ajax, israeliska Namer samt Kaplan och Tulpar från Turkiet m fl (se tidigare artikeln ”Mycket goda chanser för fyra-fem hundra CV90 till Australien” länkad nedan). En lång, nagelbitande process för bästa mobilitet, skydd och verkan tar sin början.


Film: BAE Systems – CV90 Mk IV Infantry Fighting Vehicle Evolution (3:35 min)

BAE Systems – CV90

Land Combat Vehicle System – LAND 400

Läs även Semper Miles: Mycket goda chanser för fyra-fem hundra CV90 till Australien och Det bästa blev just ännu bättre med nya CV90 MkIV samt BAE Hägglunds på väg in i ännu en möjlig mångmiljardaffär och Premiär för Grkpbv 90 och strax går serieproduktionen igång

(Bilden: CV9035 vid ett annat tillfälle. Foto: BAE Systems. Copyright © 2019 BAE Systems. All rights reserved. Filmen: BAE Systems via arronlee33 Militärkanalen, Youtube.)

– BAE Systems offer proven and future safe CV90 IFV in Phase 3 for Australia´s LAND 400

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]