Mycket goda chanser för fyra-fem hundra CV90 till Australien

Det blev tyvärr inte svensk-finska AMV35 i fas två av den gigantiska upphandlingen LAND 400, Australiens uppgradering av fordonsparken.

I fas två handlade det om 225 hjulfordon, Armoured Personnel Carriers, där BAE tog fram en vagn som spåddes ha mycket goda möjligheter, Patria AMV (som vi ju väl känner igen från de egna leden) med tornlösningen E35 från Hägglunds. Efter en lång, noggrann process med många konkurrenter stod det till slut mellan AMV35 och Rheinmetalls Boxer CRV. En fight som den tyska vapen- och fordonstillverkaren Rheinmetall vann. De kan nu se fram emot en aktuell affär värd motsvarande 32 miljarder svenska kronor och en lång relation med Australiens försvar och statsmakt.

När man nu går vidare till fas tre handlar det om ännu fler stridsfordon – på band. En betydande upphandling då man avser köpa 450 stycken på ett bräde! För närvarande är man inne i anbudsförfarandet (Request For Tender) som stänger i mars 2019. Vilka vill och kan vara med? Vi erbjuder såklart den världsledande, vidareutvecklade och i strid testade Stridsfordon 90 med 35 millimeters huvudbeväpning, CV9035. Även här kan man anta att Rheinmetall kommer bli en huvudkonkurrent. Bara att sätta igång och hålla tummarna men minns att det här är en process av den sorten som tar flera år och att vi ännu befinner oss i allra första början.

Vi har tagit del av den australiensiska tidningen Defence Technology Reviews sammanställning av det möjliga ”startfältet”. Redan tidigt finner vi en lite udda detalj där flera av de möjliga konkurrenternas fordon verkar utvecklas för just detta tillfälle och inte finns tillgängliga eller i produktion! Lite ”If – Then” där alltså. Så här ser det ut. Notera även försvarsdepartementets projektbeskrivning och läge för LAND 400 i slutet.

CV90 MkIV/MkV, BAE Systems, Sverige
AjaxGeneral Dynamics, Storbritannien
Puma, PSM GmbH, ett joint venture mellan Rheinmetall och Krauss-Maffei Wegmann, Tyskland
NGAFV, ST Engineering, Singapore

Namer IFV, Israeli MoD Industry, Israael (Unavailable outside Israel)

Lynx KF41Rheinmetall, Tyskland (Not yet on order or in production)
Kaplan 30, FNSS Defence Systems, ett joint venture mellan turkiska Nurul Holding och BAE Systems(!), Turkiet (Not yet on order or in production)
AS21, Hanwha Defense Systems, Sydkorea (Not yet on order or in production)
Tulpar, Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi, Turkiet (Not yet on order or in production)

Australian Government, Department of Defence – Land Combat Vehicle System, LAND 400

Australian Army


Film: Stridsfordon 90, framryckning under eldgivning (0:29 min)

Läs även Semper Miles: Det bästa blev just ännu bättre med nya CV90 MkIV och BAE Hägglunds på väg in i ännu en möjlig mångmiljardaffär samt BAE ser möjligheter för BvS10 till Korea och BAE erbjuder Patria och Hägglunds i fas 2 av LAND 400

(Bilden visar en CV9035 från ett annat tillfälle. Foto: U S Government, CC0. Filmen: Stridsfordon 90, Wikipedia.)

– Time for Phase III of Australia’s LAND 400 project. Time for the tracked combat vehicles and Swedish multi-role, battle proven CV90 might just be the one

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]